Hlavní obsah

V Česku přibývá nemocných AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká republika patří ve světě mezi země s nejnižším výskytem HIV/AIDS. Nesmí ale usnout na vavřínech, protože počet nakažených stoupá. Podle některých odborníků se navíc mladší ročníky přestávají této nemoci obávat. Česko také ve srovnání s jinými evropskými státy vynakládá nejméně peněz na prevenci a dokonce tyto finanční prostředky snižuje.

Článek

V prvním pololetí roku 2006 přibylo celkem 58 případů HIV/AIDS. Oproti stejnému období minulého roku tak došlo ke zvýšení o 19 případů (48,7%).

"Bylo by velmi nebezpečné podlehnout uspokojení z dosavadní relativně dobré situace ve výskytu a šíření HIV/AIDS v ČR," píše ve své zprávě Státní zdravotní ústav.

Nejvíce se smrtonosná nemoc vyskytuje v Praze a pak v Karlovarském, Středočeském a Ústeckém kraji. Nejméně se AIDS vyskytuje na východě Čech v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Nejčastějším způsobem nakažení je přenos sexuální cestou (téměř 85%), mírně také přibylo HIV infekcí získaných homosexuálním stykem.

Peněz na výzkum ubylo

Letos stát na prevenci vynaložil 16 miliónů korun, což je téměř o čtvrtinu méně než loni, řekl novinářům manažer Národního programu pro HIV/AIDS Jaroslav Jedlička.

Z pozitivních zpráv je třeba vyzvednout, že lidé infikovaní virem žijí déle. Dochází k tomu díky větší efektivnosti antiretrovirové léčby, která snižuje množství virových částic v krvi a zároveň snižuje riziko, že infikovaný člověk nakazí někoho dalšího. Zároveň oddaluje propuknutí AIDS.

Odhaduje se, že půl procenta obyvatel zeměkoule je nakaženo virem HIV a 25 miliónů lidí následkem infekce zemřelo. V Evropě bylo infikováno 1,5 miliónu osob, z toho 220 000 lidí se infikovalo loni. V ČR bylo loni evidováno 90 nových pacientů, celkových evidovaných nakažení je 904.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro AIDS Marie Brůčková uvedla, že Česko zavedlo laboratorní diagnostiku na virus HIV v roce 1985 a má síť 160 laboratoří. Ročně se uskuteční zhruba 850 000 krevních testů zjišťujících přítomnost viru HIV, z toho půl miliónu u dárců krve. Testy pro dárce krve byly zavedeny v roce 1987. Ještě před tímto opatřením se po transfúzi krve nakazilo 32 lidí, z toho 14 dosud žije.

Reklama

Související témata:

Související články

Virem HIV je nakaženo už 40 miliónů lidí

Globální epidemie AIDS se stále šíří. Plyne to z úterní zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) a společnosti OSN UNAIDS. Letos se nově virem nakazily 4,3...

Výběr článků

Načítám