Hlavní obsah

Podle Bureše je část ústavních soudců proti němu podjatých

BRNO

Místopředseda Nejvyššího soudu Jaroslav Bureš prohlásil, že pět ústavních soudců je v jeho věci podjatých. Ústavní soud nyní projednává stížnost proti jmenování Bureše k Nejvyššímu soudu. Bureš řekl, že rozhodnutí je již připraveno.

Článek

Bureš i podle něj podjaté soudce vyjmenoval. Eliška Wagnerová, Pavel Holländer, František Duchoň, Vojen Güttler a Michaela Židlická prý mají silné osobní vztahy k předsedyni NS Ivě Brožové. V případě Wagnerové a Holländera jde o osobní zášť, prohlásil Bureš.

Bureš hodlá v průběhu řízení navrhnout, aby se uvedená pětice ústavních soudců z projednávání jeho věci sama vyloučila. Předpokládá ale, že jeho návrh bude odmítnut. Bureš je ale přesvědčeno tom, že Ústavní soud stejně nemůže rozhodnout o tom, že ho zbaví funkce. Lze tak učinit pouze na základě rozhodnutí kárného senátu, prohlásil.

Na post druhého místopředsedy Nejvyššího soudu (NS) jmenoval Bureše na začátku listopadu prezident Václav Klaus. Bureš, který dříve působil jako ministr spravedlnosti, se tak stal zástupcem Ivy Brožové, kterou chtěl Klaus z čela NS odvolat. Brožová tvrdí, že takový krok je neústavní.

Brožová si myslí, že NS by měl mít jen jednoho místopředsedu. Klausovo rozhodnutí označila za nevhodný zásah exekutivy do moci soudní. Kromě právních výhrad Brožové vadí i Burešova minulost ve vládních funkcích a spojení s exekutivou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám