Hlavní obsah

Prohřešky policistů by už nemělo řešit vnitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle vlády nemá v budoucnu prohřešky policistů řešit Inspekce ministra vnitra jako doposud, ale orgán spadající pod ministerstvo spravedlnosti nebo samostatná instituce. Ve čtvrtek v noci to řekl premiér Mirek Topolánek po zasedání kabinetu, který se zabýval v této věci podnětem vládní rady pro lidská práva.

Článek

Podle rady by měla vzniknout nezávislá instituce, která by se zabývala vyšetřováním deliktů vězeňských dozorců a policistů. Prověřování a odhalování prohřešků příslušníků ozbrojených bezpečnostních složek by tak bylo podle rady nestranné, objektivní a mělo by vyšší účinnost. Vláda podle slov premiéra tuto iniciativu stáhla, neboť chce problém vyřešit systémovým řešením, nikoli dílčí úpravou.

V současné době vyšetřují delikty dozorců či policistů vězeňské nebo policejní útvary. Případné trestné delikty pak prošetřuje Inspekce ministra vnitra nebo orgány vězeňské služby. Méně závažnými prohřešky se zabývají kontrolní útvary policie.

Stávající systém kontroly práce policie dlouhodobě kritizují mezinárodní i české organizace sledující dodržování lidských práv. Podle nich je problém zejména v tom, že činy policistů vyšetřují vlastně jejich kolegové. České republice doporučily zřízení nezávislé organizace již dříve výbory Organizace spojených národů. Návrh podala i komise proti rasismu a netoleranci Rady Evropy.

Samostatné vyšetřovací instituce, které postupují nezávisle na policii či vězeňské službě, existují v řadě zemí. Fungují například v Nizozemsku, Francii, Kanadě, Norsku či Irsku. Zde působí policejní ombudsman. Další státy o ustavení samostatných orgánů údajně uvažují. Podle představ rady by měla v Česku vzniknout nová instituce, kterou by upravil zákon. Jejího ředitele a jeho zástupce by jmenoval parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám