Hlavní obsah

Bulhaři a Rumuni budou pracovat v ČR bez omezení

Právo, Novinky, ČTK, Hana Kadečková
PRAHA

Bulhary a Rumuny, kteří se od ledna rozhodnou pracovat v České republice, nečekají z naší strany žádná omezení. Měli by mít stejná práva, jako ostatní občané Evropské unie. O volném vstupu občanů Bulharska a Rumunska na český pracovní trh rozhodla ve čtvrtek večer vláda.

Článek

Česko si ale ponechá možnost přijmout v případě ohrožení pracovního trhu ochranná opatření, řekl novinářům premiér Mirek Topolánek.

Topolánek s odkazem na analýzy tvrdí, že otevření tuzemského pracovního trhu pro Rumuny a Bulhary by nemělo způsobit Česku problémy. Česká republika podle Topolánka patří mezi země, které usilují o volný pohyb pracovních si i v zemích EU, které se tomu zatím brání. "Jestliže sami nechceme, aby to (omezení pohybu pracovních sil) dělali nám, tak to nebudeme provádět ani Bulharsku a Rumunsku," prohlásil.

Podle Topolánka česká legislativa již nyní v případě nutnosti umožňuje zavést omezující opatření v pohybu pracovních sil vůči členským zemím EU. Česká republika ale tuto možnost dosud nevyužila. "Tento zákon se bude muset rozšířit o další dvě země," podotkl Topolánek, podle kterého si české úřady podobnou pojistku ponechávají například u pobaltských republik, Slovenska či Maďarska. Novela zákona by měla být hotova v první polovině příštího roku.

"Nelze kázat vodu a pít víno"

"Není možné kázat vodu a pít víno. Buďto jsme pro volný pohyb, vyžadujeme ho pro naše občany, tak ho musíme umožnit i ostatním," řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Situace by však byla jiná, kdyby ČR otevřela svůj trh a zjistila, že spolu s ní to udělaly jen dvě až čtyři další země. "Vypadá to, že toto nehrozí, že to bude větší skupina zemí," uvedl Nečas. Příslib už prý daly Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Švédsko a Finsko.

Ministr je přesvědčen, že uzavřením pracovního trhu Rumunům a Bulharům bychom se stali nevěrohodnými i pro staré země EU: "Kdybychom rozhodli jinak, naše vyjednávací pozice vůči starým členským zemím by byla velmi nevěrohodná. Právem by nám říkali, co po nás požadujete, když sami děláte kroky, které vedou k omezení volného pohybu." Přesto Nečas přiznal, že "určité pojistky tady musí být". Připraví proto novelu zákona o zaměstnanosti, která by v případě problémů umožnila vládě je řešit.

Většina ekonomů soudí, že otevření trhu práce Bulharům a Rumunům se Česku bohatě vyplatí. Podle zkušeností z řady západních zemí by se mohli stát hnacím motorem ekonomického růstu země. "Česká ekonomika se potýká s vysokým nedostatkem pracovních sil v průmyslu, a vlastně napříč celým hospodářstvím," řekl Právu analytik ČSOB Petr Dufek. Velké firmy v ČR proto už dnes hledají pracovníky třeba v Polsku či na Slovensku.

V Česku chybí přes třicet tisíc řemeslníků

Podle říjnových údajů ministerstva práce a sociálních věcí je v ČR přes sto tisíc volných pracovních míst a téměř 440 tisíc lidí bez práce. O řadu nabídek práce ale čeští nezaměstnaní nejeví zájem. Proto v Česku chybí přes třicet tisíc řemeslníků a opravářů, téměř dvacet tisíc lidí na pozice obsluha strojů a zařízení nebo přes šestnáct tisíc pomocných a nekvalifikovaných pracovníků. Právě o tyto místa by mohli mít zájem pracovníci z Rumunska či Bulharska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám