Hlavní obsah

Část poslanců ČSSD je pro odchod do opozice

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vleklá jednání o vládě a jejich nejasný budoucí výsledek vedou nejednoho soc. dem. poslance k úvahám o tom, že by ČSSD prospěla opozice. Původní informace Práva dokonce říkala, že skupina má svého mluvčího. Ten to ale popřel s tím, že chce o věci nejprve diskutovat na půdě poslaneckého klubu ČSSD a s Právem mluvil jen jako anonymní zdroj.

Článek

Jak silná může být skupina soc. dem. poslanců, která se shoduje v názoru na opoziční roli ČSSD v celém volebním období, říci nechtěl. Podle něj by se ve druhém pokusu o vládu měla ustavit menšinová jednobarevná vláda ODS, nebo kabinet ODS a lidovců, bez zelených, a to do roku 2010, tedy do řádného termínu voleb. Na předčasné volby by podle jeho soudu takový kabinet neměl sílu a ČSSD by nepřipustila zákony a jejich změny, které by odporovaly jejímu programu.

ČSSD by přitom umožnila získat důvěru takové vládě odchodem ze sálu, přičemž odejít by měl celý 74členný klub. Vadou nárazníkové koalice ČSSD s ODS a lidovci je podle poslance odpor ve významné části členské základny jak v ODS, tak v ČSSD, a to kvůli vyhroceným vztahům.

Zdroj uvedl, že jeho postoj není tak silný, aby šel za předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem s tím, že buď bude po jeho, nebo opustí klub. "Možná že v diskusi se podaří klub přesvědčit, možná že přesvědčí mě," připustil.

Poslanec si myslí, že třetí případný soc. dem. pokus by nemusel být úspěšný. "Jsem skeptický ke třetímu pokusu, myslím si, že existují síly, které ho s velkou škodolibostí zmaří," poznamenal.

V ODS se přitom proslýchá, že v soc. dem. kolují názory na prospěšnost opoziční role. Dokladem toho mohou být i diskuse na okresních konferencích ČSSD, z nichž se už několik usneslo na tom, že ČSSD má být v opozici a držet se principů sociálního státu. Po Litoměřicku a Děčínsku má podle informací Práva podobné usnesení i ČSSD na Kolínsku.

Hašek: Nevím o tom

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek Právu řekl, že nemá stejné informace. "Nezaznamenal jsem v dosavadní politické diskusi, která se pravidelně na poslaneckém klubu vede, žádné vystoupení, které by mělo znamenat pro poslance soc. dem., že by měli tolerovat ve druhém pokusu menšinovou vládu ODS, nebo ODS a KDU-ČSL," přiblížil Hašek.

Podle něj se naopak objevily hlasy, které by při krachu druhého pokusu upřednostnily třetí pokus o vládu v režii ČSSD, která se nyní snaží dohodnout s ODS a lidovci.

Soc. dem. poslanec Zdeněk Jičínský si myslí, že mezi ODS a ČSSD panuje "více než animozita", přímo nepřátelství, které nemá skutečnou oporu ve společnosti. "V tomto ohledu si myslím, že by bylo potřeba, aby vznikla vláda, která dostane důvěru ve Sněmovně, protože by, myslím, měla možnost překonat to nepřátelské ovzduší," přiblížil Právu Jičínský.

"Tolerování není podpora"

Poslanec Miloš Melčák Právu sdělil názor, že získat důvěru může i menšinová vláda. "Tolerování není podpora. Tolerování umožní vznik a ještě to neznamená, že jim něco odpustíme," řekl Právu Melčák.

Šéf zdravotního výboru David Rath si ale myslí, že by šlo o zradu programu i voličů: "Odejít ze sálu je totéž v lehčí podobě."

Bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel se přitom neobává vnitrostranické kritiky za návrh k diskusi o programu vlády ODS, ČSSD a lidovců s názvem Agenda 2010. "Není to program ČSSD. A kdybych řekl, že to je program ČSSD, tak by se na mě kolegové zlobili zcela právem," reagoval Havel s tím, že už prezident Václav Klaus v projevu 28. října řekl, že všichni politici budou muset ustoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám