Hlavní obsah

Topolánek svými vtípky často přivádí okolí do rozpaků

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek tento týden opětovně potvrdil svou pověst člověka, který rád žertuje, avšak často i ve chvílích naprosto nevhodných, kdy tím přivádí okolí do rozpaků.

Článek

Tak se i stalo v úterý při jednání stranického grémia občanských demokratů. V okamžiku, kdy se Topolánek ocitl v menšině s obhajobou svého blízkého spolupracovníka a přítele Marka Dalíka, se nechal slyšet, že Dalíka odvolává ze všech jeho funkcí, a to i se zpětnou platností. "Pan předseda občas rád takto žertuje," zhodnotil Topolánkův výkon jeden z členů nejvyššího stranického vedení s dovětkem, že Dalíka není z čeho odvolávat, neboť žádnou oficiální funkci nezastává. Víc ale nechtěl premiérův výkon komentovat.

Jenže Topolánkovo časté žertování má podle lidí z jeho nejbližšího okolí také další důvod. Kromě toho, že je premiér veselý chlapík, který se rád hlučně směje, zakrývá svými vtípky občas vlastní nejistotu či nepřipravenost okamžité reakce. A nic na tom nemění Topolánkova veřejně proklamovaná sebedůvěra, kdy se označuje za člověka s nadhledem, vizí a komunikační dovedností. I když přiznává, že takový není zdaleka na sto procent.

Švestičky pro prezidenta

Taková charakteristika podle všeho vysvětluje i premiérovy reakce na dotazy novinářů, týkající se sestavování vlády. "Nesu mu švestičky z naší zahrádky," pravil premiér před necelými dvěma týdny před svou cestou za prezidentem, kde ho měl seznámit s výsledky politických jednání. Nakonec se ukázalo, že možná by byly švestičky hmatatelnějším dárkem pro Václava Klause než premiérova ujištění o tom, že vládu sestaví do Mikuláše. Topolánek si přitom stihl v posledních měsících na své konto připsat více podobných žertů-nežertů, kterými zaskočil okolí.

"Zelenina byla dobrá, musel jsem si ji přisolit. Salám taky nebyl špatný, káva dobrá," uvedl pro změnu k údivu kolegů i novinářů, když byl tázán na průběžné výsledky senátních a komunálních voleb.

Podle Topolánkova okolí premiér některými svými výroky navíc dává najevo svůj vztah k novinářům. Ten se začíná podobat přístupu expremiéra Miloše Zemana, který často novináře nazýval hlupáky a idioty.

Útěk před novináři

Zatímco Zeman ale před žurnalisty nikdy neutíkal, Topolánek si občas vedle svého žertování rád zahraje hru na schovávanou. To když se chce vyhnout dotazům a uteče jinými dveřmi, čímž občas způsobí horké chvilky své ochrance.

"Studená fronta, která přechází přes české území, se v sobotu roztrhá a očekáváme mírné oteplení." Taková byla třeba Topolánkova reakce několik dnů před jeho prvním jmenováním premiérem na otázky, jak vypadá jednání o nové vládě spolupracovníků, aby o výsledcích svých jednání veřejně informoval. "Proč bych to měl dělat," namítal prý opakovaně Topolánek.

"Občas si nejsme jisti, jestli si dělá legraci, nebo to myslí vážně," hodnotí premiérovo chování někteří politici. Mezi taková prohlášení mohou patři i Topolánkova slova o tom, že zatímco řada premiérů potřebuje na to, aby byli dvakrát jmenováni, čtyři roky, on to zvládl za tři měsíce.

Mezi nejnovější výstřelky jednoho z nejvyšších ústavních činitelů v zemi v posledních týdnech patří vyplazování jazyku, či nejrůznější úšklebky do fotoobjektivů. A premiér tím možná vzkazuje, že to k němu prostě patří. Naznačil to i jeho projev na stranickém kongresu, kdy prohlásil, že vedle osobního závazku a vytýčení priorit se od něj "právem očekává možná nějaký vtípek, za vlasy přitažená přirovnání..."

Někteří Topolánkovi kolegové tvrdí, že právě žertování, ať už z jakýchkoli důvodů, je mu bližší než upjaté vystupování. Právě proto podle nich působí na lidi mnohem přijatelněji než "kožený" Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám