Hlavní obsah

Česko zvýší počet vojáků v Afghánistánu o polovinu

RIGA

Česká republika zvýší v roce 2007 počet svých vojáků v Afghánistánu o polovinu. Celkem tak bude Česko v zemi 225 lidí. Oznámil to po summitu NATO v lotyšské Rize prezident Václav Klaus.

Článek

Nyní v Afghánistánu působí 67 českých vojáků v Kábulu, dalších 82 českých vojáků je rozmístěno ve Fajzábádu v severním Afghánistánu. Vojáci v Kábulu začátkem prosince převezmou velení nad místním letištěm. Pod českým velením zde bude celkem 500 vojáků z 20 zemí. Je to poprvé, co ČR bude vystupovat v úloze vedoucího národa v operaci ISAF.

"Vyjádřili jsme naše odhodlání podílet se dál na misi v Afghánistánu a do budoucna zvýšit svoji vojenskou angažovanost o 50 procent," řekl na tiskové konferenci po skončení dvoudenní vrcholné schůzky prezident Václav Klaus.

Ministr obrany Jiří Šedivý upřesnil, že v parlamentu se otevřela cesta pro schválení návrhu vlády, podle něhož by celkovým stropem bylo pro příští rok 225 vojáků. Uvedl, že do britského sektoru na jihu by mělo být například vysláno 35 členů speciální jednotky vojenské policie k ochraně osob a objektů.

Česko vysílá v současné době 50 vojáků, kteří mají podle už dřívějšího plánu od prosince na čtyři měsíce převzít řízení kábulského letiště, kde už dlouhodobě působí 18členný odřad pyrotechniků a meteorologů. Dalších 82 českých vojáků zajišťuje bezpečnost rekonstrukčního týmu v severní provincii Badakšán společně s Dány a Němci.

Reklama

Výběr článků

Načítám