Hlavní obsah

Bush ujistil Klause: víza do USA brzy skončí

RIGA

Americký prezident George Bush ve středu ujistil českého prezidenta Václava Klause, že prosadí zrušení vízové povinnosti pro ČR a další nové členy EU. Klaus to řekl novinářům po setkání s Bushem v Rize. Prezident Bush uvedl, že celá věc bude dotažena do konce, bez ohledu na to, že očekává jisté komplikace v Kongresu.

Článek

Bush už v pondělí oznámil v estonské metropoli Tallinnu, že bude s Kongresem spolupracovat na změně programu, který občanům vybraných zemí umožňuje cestovat do USA bez víz. [celá zpráva

Změnit by se měla podmínka, že počet zamítnutých žádostí musí být nižší než tři procenta. Posílila by se naopak bezpečnostní kritéria. Český ministr zahraničí Alexandr Vondra pak v úterý odhadl, že by zrušení víz mohlo být dosaženo do dvou let.

Změnu vízového programu musí ale schválit Kongres, Vondra ji však považuje za proveditelnou, zejména po vítězství demokratů v kongresových volbách před třemi týdny. Demokraté zase možná mohou mít obavy z dopadů na pracovní trh, ale i to se dá překonat, dodal.

Boj o bezvízový styk

Vlády nových členských států EU usilují o změnu v americké vízové politice delší dobu, ale dosud bezúspěšně. Nové země pětadvacítky se snažily na USA zatlačit také prostřednictvím EU. Brusel kvůli asymetrii ve vízové politice dokonce pohrozil, že zavede pro americké diplomaty odvetná opatření. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám