Hlavní obsah

Ministerstvo informatiky v příštím roce zřejmě neskončí

PRAHA

Ministerstvo informatiky zřejmě svou činnost k 1. lednu 2007 neukončí. Sněmovna ve středu neschválila vládní žádost o zrychlené schválení návrhu na jeho zrušení. Proti zrychlenému projednání novely hlasovali poslanci ČSSD a KSČM.

Článek

Sněmovna se návrhem bude dále zabývat v normálním režimu. Znamená to, že se k jeho projednání zřejmě do konce roku nedostane.

Zrušení ministerstva vyžaduje změnu kompetenčního zákona. Vláda ho chtěla změnit tak, aby pravomoci ministerstva od příštího roku přešly na resorty vnitra, průmyslu a obchodu a místního rozvoje. Dosavadní zkušenost podle vlády prokázala, že ministerstvo informatiky v současném postavení jen stěží prosazuje své plány a projekty, a to zejména kvůli slabému postavení mezi ostatními resorty.

Agendu by si rozdělilo více ministerstev

Ministerstvo současně řídí ministr vnitra Ivan Langer (ODS), ten ho ale navrhuje zrušit. Počítačovou agendu veřejné správy chce převést pod ministerstvo vnitra. Podle Langera by pod resort vnitra měla přejít jen agenda, která souvisí s veřejnou správou a je blízká ministerstvu vnitra. Zbytek by se měl rozptýlit mezi ostatní ministerstva.

S rezervou se k Langerovým záměrům staví bývalá ministryně informatiky Dana Bérová, podle které agenda veřejné správy zabírá jen menší část provozu ministerstva a zrušením ministerstva se pracovní místa stejně neušetří. 

Ministerstvo bylo zřízeno k 1. lednu 2003, kdy na něj přešly v plném rozsahu kompetence Úřadu pro veřejné informační systémy, úseku spojů ministerstva dopravy a spojů a kompetence v oblasti elektronického podpisu Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Související články

Langer chce převést informatiku pod vnitro

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který je zároveň pověřen vedením ministerstva informatiky, chce úřad své předchůdkyně Dany Bérové zrušit. Počítačovou...

Výběr článků

Načítám