Hlavní obsah

Paroubek se nečekaně sešel s Klausem

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý dopoledne na Pražském hradě předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. O schůzku požádal Paroubek. Prezidentovi přednesl svůj názor na řešení současné politické situace.

Článek

Úterní Klausova schůzka s předsedou druhé nejsilnější politické strany je překvapivá. V pondělí se měl s prezidentem setkat premiér Mirek Topolánek. Klaus ale setkání zrušil. Paroubek Klausovi představil návrh strany Agenda 2010, který počítá s vládou ODS, ČSSD a KDU-ČSL, která by mohla vydržet až do roku 2010.

"Všichni si vyzkoušeli, že jiné řešení než řešení postavené na spolupráci dvou velkých stran není možné," řekl po schůzce novinářům Paroubek. Program, který navrhuje svým politickým partnerům k diskuzi, je podle něj "kompromisním průsečíkem" mezi prioritami ODS, ČSSD i KDU-ČSL. Prezident si podle Paroubka materiál slíbil prostudovat a uvítal, že existuje ucelený program vhodný pro další diskusi.

"Je to středový program možné budoucí reformní vlády," dodal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V úterý ráno také proběhla schůzka grémia ODS, na které se jednalo o návrhu ČSSD na společnou vládu dvou největších stran s lidovci do roku 2010.

Lídři ODS se během úterý chtějí setkat nejen s vyjednavači sociální demokracie, ale také Strany zelených a KDU-ČSL. Se schůzkami spěchají, protože Topolánek ve středu odletí na summit NATO do Rigy. Zřejmě k tomu využijí schůzi Sněmovny, která se sejde od 14 hodin.

Část ODS návrh ČSSD podporuje

Návrh, který ČSSD učinila v neděli, počítá s vládou, která by měla reformní program a vydržela by po celé volební období.

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek uvedl, že je proti variantě vládní koalice čtyř stran do předčasných voleb na jaře 2008. Šéf sociálních demokratů ale předčasné volby zcela neodmítl, byly by pro něj přijatelné nejdříve v roce 2009.

Jeho návrh společného kabinetu ODS, ČSSD a KDU-ČSL podpořil i místopředseda ODS Ivan Langer, který návrh podpořil za předpokladu, že by vláda provedla nezbytné ekonomické a sociální reformy.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič po jednání grémia řekl, že pokud by vláda měla reformní program, dovede si její působnost představit až do roku 2010.

Pro jsou i lidovci

KDU-ČSL je ochotna jednat s ODS a ČSSD o vládním programu vypracovaným ČSSD. Na schůzce vyjednavačů ČSSD a lidovců to v úterý odpoledne řekl úřadující předseda Jan Kasal s tím, že jeho strana je ochotna o této platformě jednat.

Pro projekt s ODS a ČSSD do roku 2009 je i lidovecký kandidát na předsedu strany, senátor a vsetínský starosta Jiří Čunek, který má zatím největší podporu krajských organizací a další kandidátka, předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

ODS by také mohla přijít s novým řešením, menšinovým kabinetem spolu s lidovci tolerovaným zvnějšku ČSSD a Stranou zelených. Tuto možnost v pondělí nevyloučil jak Gandalovič, tak další místopředseda občanských demokratů Petr Nečas. U ČSSD ale s takovou možností zřejmě neuspějí. "To bychom o tom neuvažovali," reagoval na dotaz Práva Paroubek.

Anketa

Jaké řešení povolební situace by podle vás bylo nejlepší?
menšinová vláda ODS, případně s KDU-ČSL, tolerovaná ČSSD
1,8 %
velká koalice ODS s ČSSD
8,5 %
trojkoalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL
4,3 %
čtyřkoalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených
0,9 %
vláda národní shody všech stran včetně KSČM
8 %
předčasné volby
76,5 %
Celkem hlasovalo 15059 čtenářů.

Reklama

Související články

ČSSD by šla do vlády bez zelených

Jak se definitivně postaví sociální demokraté k návrhu šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka na ustavení duhové čtyřkoalice do předčasných voleb v polovině roku...

Výběr článků

Načítám