Hlavní obsah

Náměstek z ČSSD si stěžuje na nové volby v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) podal v pondělí ústavní stížnost proti rozhodnutí krajského soudu zrušit hlasování v jednom z okrsků v Brně-Králově Poli. Podle ČSSD je usnesení soudu příliš formalistické.

Článek

Podle brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD) by stížnost měla ukázat, že 93 hlasů v jednom okrsku nemohlo žádným způsobem ovlivnit výsledek voleb ve městě. Onderka se také domnívá, že stížností v příštích týdnech přibude.

"Soud neměl zkoumat jen formální pochybení, ale především to, zda bylo možné, aby byly touto chybou ovlivněny výsledky voleb," uvedl předseda brněnských sociálních demokratů Jeroným Tejc, který Pospíšila zastupuje jako advokát. Soud podle něj také chyboval, když k rozhodování jako účastníky řízení nepřizval nově zvolené zastupitele. Stížnost navrhuje záležitost přednostně projednat a zcela zrušit rozhodnutí soudu.

Vyřízení stížnosti by ale mohlo trvat déle, než si ČSSD přeje. "Lhůta pro projednání stížnosti není stanovena," řekl mluvčí soudu Michal Spáčil.

Rozhodnutí ústavní schůze zasupitelstva, která byl svolaná bývalým primátorem Richardem Svobodou (ODS), krajský soud zrušil právě pro neregurélnost hlasování v Královém Poli. Tam totiž komise rozdala voličům neorazítkované obálky.

Opakované volby byly vyhlášeny ministrem vnitra Ivane Langerem na 16. prosince, celkové složení zastupitelského sboru a dělbu mandátů ale nemůže okrsek ovlivnit.

Podle doporučujícího stanoviska ministerstva vnitra by se měl do vedení města vrátit Svoboda. Nová rada ve složení ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelených a Brno 2006 se však rozhodla ve funkcích setrvat. Radní se domnívají , že jejich zvolení bylo v souladu se zákonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v jednom z brněnských okrsků neplatí

Krajský soud v Brně rozhodl, že volby v jednom z okrsků brněnské městské části Královo Pole jsou neplatné. Někteří voliči tam totiž vložili hlasovací lístky...

Škromach prohrál sázku, oholil knír

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach přišel v pátek o knír, který nosil skoro 33 let od svých sedmnáctin. Prohrál sázku s brněnským primátorem Romanem Onderkou...

Výběr článků

Načítám