Hlavní obsah

Bursík: ČSSD se bojí předčasných voleb

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených Martin Bursík v pondělním chatu Novinek uvedl, že důvodem, proč se ČSSD brání co nejrychlejšího vyhlášení předčasných voleb, je, že se bojí výsledku. Její předseda Jiří Paroubek se podle Bursíka při politických rozhodováních řídí průzkumy veřejného mínění více než kdo jiný.

Článek

"Nesčetněkrát to dokázal právě citováním výsledků průzkumů veřejného mínění v souvislosti s obhajobou toho kterého politického kroku. ČSSD musí cítit, že momentum, které straně přinesl Jiří Paroubek, je ta tam. A žádné jiné na obzoru," uvedl předseda zelených.

Bursík považuje odmítnutí duhové koalice všech demokratických subjektů ze strany ČSSD za nešťastné. Před zavrhnutím projektu měly být vedeny rozhovory o možnostech programového průniku. "Kdyby bylo na mě, navrhl bych společné jednání čtyř stran," dodal.

Šéf zelených označil za největší problém současné politické situace to, že všechny strany chtějí vládnout, a to nezávisle na výsledcích voleb. Zelení prosazují od skončení trojkoalice předčasné volby. "Šance je bohužel menší a menší. Dohodou to zatím nelze, zbývá ústavní cesta vyčerpání tří pokusů o vyslovení důvěry vládě," řekl Bursík.

Předseda zelených také v chatu zdůraznil rozdíly, které panují mezi ním a prezidentem Václavem Klausem. "Já a pan prezident máme diametrálně odlišný pohled na svět a odlišný hodnotový systém," poznačil Bursík. Dělí je odlišný postoj k roli občanské společnosti a názory na ochranu životního prostředí. Klaus jde dokonce podle šéfa zelených tak daleko, že zpochybňuje pojem i existenci obnovitelných zdrojů, což je prý unikátní postoj. "Shrnuto, jsme jiná krevní skupina," dodal Bursík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám