Hlavní obsah

Gandalovič chce místo dekretů na byt nájemní smlouvy

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS) by chtěl změnit pravidla vztahů mezi pronajímateli bytů a nájemníky. Navrhuje například, aby se nynější dekrety na nájemní byty postupem času změnily v dobrovolně uzavírané nájemní smlouvy.

Článek

Jak Gandalovič řekl v pořadu Nedělní partie televize Prima, zamezilo by se tím čachrování s dekrety a výměnám nájemních bytů bez vědomí vlastníků. Zároveň připustil, že by mohlo jít i o smlouvy na dobu určitou.

Jeho diskusní partner, předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček (ČSSD), s tím ale nesouhlasil. "Přeci nikdo nebude zakládat rodinu, když má byt na rok nebo na dva roky nebo na měsíc," oponoval Křeček. Podle něj může mít nájemník smlouvu na dobu určitou, ale zároveň má mít i právo na její prodloužení, pokud ji řádně plní.

Gandalovič: obrana ČR bude razantní

Ke stížnostem českých majitelů domů, které má již zanedlouho začít projednávat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, Gandalovič upozornil, že soud bude nejprve rozhodovat o takzvané přijatelnosti jejich stížnosti. Soud podle něj nyní vyzve ČR, aby k otázce dala své stanovisko, které už bude zřejmě zpracovávat státem najatá advokátní kancelář.

"Věřím, že naše obrana už v této etapě bude velmi razantní. Poukážeme na to, že v ČR už platí zákon o jednostranném zvyšování nájemného a je i celá řada dalších věcí, které nás odlišují od té situace polské," řekl. Stejný soud přitom již dříve v podobném sporu rozhodl ve prospěch Francouzky polského původu Marie Hutten-Czapské a v neprospěch Polska.

Stát se může dohodnout i mimosoudně

Podle Gandaloviče je nadále možná i mimosoudní dohoda se stěžovateli. Stát by jim podle jeho vyjádření pro ČTK mohl nabídnout například nové dotační tituly, z nichž by bylo možné financovat opravy a rekonstrukce domů s nájemníky.

Evropský soud by měl ve věci údajné neadekvátní státní regulace nájemného v ČR začít rozhodovat příští měsíc. Česku hrozí, že pokud spor prohraje, bude muset majitelům domů uhradit vzniklé škody a ušlý zisk, jimi samotnými vyčíslené v řádu až desítek miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám