Hlavní obsah

ČSSD by šla do vlády bez zelených

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak se definitivně postaví sociální demokraté k návrhu šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka na ustavení duhové čtyřkoalice do předčasných voleb v polovině roku 2008, není ještě jasné. Přesto znějí z Lidového domu odmítavé hlasy. Připouštějí maximálně trojkoalici, tedy vládu s ODS a lidovci bez zelených.

Článek

"Vracíme se zpátky k tomu, co jsme několikrát odmítli, a pro ČSSD to není řešení," řekl Právu šéf poslanců soc. dem. Michal Hašek.

Další zdroj z ČSSD Právu také sdělil, že ačkoli sociální demokraté na podobě reakce na návrh duhové vlády ještě pracují, souhlas s ním se nečeká. "To bychom naplnili plán ODS, která v těchto dnech zkouší, kam až můžeme ustoupit. My bychom měli přijít s trochu jiným návrhem, který by předpokládal buď žádnou účast zelených ve vládě, nebo symbolické vyslání jednoho zeleného odborníka," uvedl zdroj.

Informace ODS o přeběhlících jsou prý jen hra

Zároveň dodal, že v soc. dem. analyzují informace šířené ODS, že v případě nesouhlasu ČSSD s duhovou koalicí sestaví Topolánek opět trojkoaliční kabinet, který by údajně podpořilo pět přeběhlíků ze soc. dem. "Pokládáme to však za součást zpravodajské hry, která je součástí jednání o vládě, a neumíme si vznik takového jevu představit," řekl zdroj z ČSSD.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek pro Právo nevyloučil, že soc. dem. osloví ODS s vlastním návrhem. "My si ty věci analyzujeme a samozřejmě s nějakým stanoviskem přijdeme v pondělí," uvedl. Šéf soc. dem., který byl nyní v Rakousku, Právu připomněl, že tam vládla po válce velká koalice 34 let. "A já osobně bych se toho nebál ani v ČR," poznamenal Paroubek.

"Mají malou fantazii"

Haškovi vadí, že se Topolánek, který před kongresem své strany nabízel vládu do roku 2009, napřed na nečekané variantě domluvil s lidovci a zelenými, a pak ji předložil soc. dem. jako hotovou věc. "Ukazuje se, že politická fantazie ODS není příliš široká, respektive fantazie Mirka Topolánka jako hlavního vyjednavače," uvedl Hašek a dodal: "Vypovídá to o tom, kdo jednání vede, nikoli o ČSSD."

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach odhaduje, že by se soc. dem. mohli domluvit na návrhu čtyřkoalice do roku 2009. Takový návrh by zřejmě nepřijali zelení, kteří volají po co nejdřívějších předčasných volbách. Ze čtyřkoalice by pak mohla zbýt nárazníková vláda ODS, ČSSD s KDU-ČSL.

Podle Škromacha by silná vláda s mandátem do roku 2009 mohla reformovat finance, důchodový systém a stabilizovat zdravotnictví. Místopředseda Právu řekl, že ODS nechává na ČSSD, aby Topolánkovi navrhla program jeho příští vlády.

Reklama

Související články

Paroubek: Velká koalice je upřímnější

Prezident Václav Klaus označil ČSSD, potažmo jejího předsedu Jiřího Paroubka za důvod, proč se rozhodl dát i druhý pokus na sestavení vlády předsedovi...

Výběr článků

Načítám