Hlavní obsah

Lékaři jednají na sjezdu ČLK, politiky nepozvali

– PRAHA
Právo, per

Dopoledne byl v hotelu Pyramida v Praze zahájen dvoudenní sjezd České lékařské komory (ČLK), který se zabývá dalším směřováním stavovské organizace. Na sjezdu nejsou politici. Komora nepozvala ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) ani exministra Davida Ratha (ČSSD). "Nechceme, aby se sjezd stal politickým kolbištěm," řekl prezident komory Milan Kubek.

Článek

Ve večerních hodinách se volil viceprezident komory. O funkci se ucházelo pět kandidátů. Do druhého kola postoupil pětačtyřicetiletý kardiolog z Pardubic Aleš Herman, a Lubomír Nečas, dvaapadesátiletý praktický lékař ze Zlína. V zápětí začalo druhé kolo voleb.

Nakonec nikdo nezvítězil

Ve druhém voleb nezískal ani jeden z kandidátů potřebných 171 hlasů a viceprezident ČLK tedy zvolen nebyl. Herman dostal 156 hlasů, Nečas 123. Znamená to, že lékařská komora opět nezvolila svého viceprezidenta, protože třetí kolo voleb se nekoná. Zítra bude sjezd pokračovat diskuzí.

Před volbou byla ČLK rozpolcena

Politici nesou dost těžce, že neobdrželi pozvánku. Julínek prohlásil, že to není "nejlepší vklad do dialogu mezi ministerstvem a ČLK." Rath si myslí, že je škoda, že nebyl pozván, protože "v demokratické diskuzi se tříbí názory".

Zhruba tři stovky delegátů oproti očekávání schválily hladce program sjezdu a nepožadovali zařadit do něj bod odvolání prezidenta Kubka. Tato situace ale ještě může nastat. Kubkovi kritici totiž tvrdí, že vede komoru "odborářským" způsobem, a to nechtějí. Kubek má podporu nemocničních lékařů, ale kritizují hlavně soukromí lékaři.

V diskuzi padl návrh rozdělit lékařskou komoru na dvě sekce - nemocniční a pro soukromé lékaře.

Kubkovi kritici vyčkávají

Během odpoledne se představilo pět kandidátů na viceprezidenta. Někteří odpůrci Kubka se netajili tím, že podají návrh na jeho odvolání. V případě, že by vyhrál Kubkův přívrženec, nechtěli současného prezidenta odvolávat, protože by pokračoval v jeho politice. Kdyby ale zvítězil Kubkův odpůrce, návrh na Kubkovo odvolání podají.

Pokud by Kubek skutečně byl odvolán, pak by sjezd nezvolil nového prezidenta, ale komoru by řídil nově zvolený viceprezident. Prezident by pak byl zvolen až na dalším sjezdu ČLK.

Reklama

Výběr článků

Načítám