Hlavní obsah

PRÁVO: Mračna nad státními maturitami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento měsíc se na politické scéně rozpoutala další z vln vášnivých diskusí nad smyslem státních maturit. Je zarážející, že se tak děje krátce před jejich zavedením do praxe. Nové maturitní zkoušky mají být spuštěny podle zákona už v příštím školním roce. Více o tom, zda budou, nebo nebudou odloženy státní maturity, se dočtete v pátečním Právu v rubrice Studium.

Článek

Novou maturitní zkoušku připravuje Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat), které vytvořilo katalogy požadavků ke společné části zkoušky a příslušné testy, jež byly vyzkoušeny na školách v rámci projektu Maturita nanečisto. "Ani po sedmi letech příprav se pracovníkům Cermatu nepodařilo vytvořit testy, ve kterých by nebyly desítky chyb," děsí se Radek Sárközi, místopředseda Společnosti středoškolských pedagogů.

"Hlavní problém tkví v tom, že předměty, jako je občanský, přírodovědně-technický či informačně-technologický základ, ze kterých se maturita předpokládá, zatím vůbec neexistují," vysvětluje Sárközi.

Maturity jsou totiž postaveny na nových rámcových vzdělávacích programech pro střední školy, které ještě nejsou připraveny, natož zavedeny ve výuce.

Více se dočtete v pátečním Právu v rubrice Studium

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám