Hlavní obsah

ČSSD odmítla plán ODS na volby příští rok

PRAHA

ČSSD na středeční schůzce s ODS opět odmítla předčasné volby v roce 2007 a chce pro kabinet delší mandát. Jednání občanských a sociálních demokratů o budoucí vládě budou pokračovat ve čtvrtek diskusí o programové náplni případné vlády.

Článek

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu večer na setkání v Kramářově vile informoval premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka, že sociální demokraté trvají na tom, aby příští vláda měla mandát delší než do příštího roku. ODS by přitom právě v roce 2007 chtěla uspořádat předčasné volby.

"Sociální demokracie nezměnila svůj názor na konání předčasných voleb a nadále je pro ně rok 2007 vyloučen. To byla hlavní informace, a to nás mrzí," uvedl po schůzce člen vyjednávacího týmu ODS a předseda jejího poslaneckého klubu Petr Tluchoř.

"Představitele ODS jsme informovali, že dáváme přednost vládě, která vydrží po celé volební období, anebo za předpokladu mírně zkráceného volebního období," řekl Paroubek. Podle něj je stále možné složit vládu za účasti zelených a lidovců. Sociální demokraté považují za nejbližší možný termín předčasných voleb léto 2008.

I přesto, že se zástupci ODS a ČSSD na časovém mandátu kabinetu neshodli, jednání budou pokračovat ve čtvrtek, kdy se politici mají zabývat programovými prioritami vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám