Hlavní obsah

Čunek: lidovci by měli skončit s komunistickou kartou

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Diskusi o vztahu lidovců a komunistů nejhlasitěji žádá vsetínský starosta, senátor a zatím jediný kandidát na předsedu lidovců Jiří Čunek. "Když náhodou budu předsedou KDU-ČSL, tak chci, aby skončila ta věčná komunistická karta. Kdy namísto programu a toho, čeho chceme dosáhnout, mluvíme, jak budeme či nebudeme spolupracovat s komunisty," řekl Právu Čunek.

Článek

Dodal, že nikdy nechtěl revokovat usnesení, kterým si lidovci zakázali jakoukoli spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Podle něj je dobře, že nechtějí jít do žádné vlády byť jenom podporované komunisty.

"Musíme si jasně říci, že komunistická strana je pro nás nepřijatelná jako spojenec pro jakoukoli vládu, ale musí být jasné, že komunista není náš nepřítel, že je jenom náš politický rival či partner, jak chcete," uvedl Čunek. Podle něj je dobře, že neprošel návrh úřadujícího předsedy Jana Kasala, který měl zakazovat jakoukoli vládní spolupráci s komunisty i v komunální politice. Kasal ho nakonec z hlasování stáhl.

Usnesení lidovci přijali poté, co bývalý předseda strany Miroslav Kalousek chtěl dojednat s ČSSD vládu opřenou o komunisty. Usnesení nakonec museli podepsat

Takové chování by bylo podle něj nepoctivé, protože by se tak důsledně museli chovat i poslanci ve Sněmovně. "Jestli si necháme navzájem schvalovat židle a domlouváme se v zákulisí a poté vykřikujeme něco jiného. Tuto nepoctivost neberu," řekl Právu Čunek.

"Diskuse bude tvrdá"

Místopředseda Pavol Lukša si myslí, že i když to asi nestihnou do sjezdu a na sjezdu ve straně probrat, diskuse o jejich vztahu ke komunistům je v nejbližší době jistě čekají. "Ta diskuse nás čeká a věřte, že bude bolestivá, protože celá řada našich členů po roce 1948 v různých rekvírovacích táborech zemřela," uvedl Lukša.

Jeho slova dokládá názor předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová, která zřejmě bude s Čunkem soupeřit o předsednický post. "Komunistická strana se nikdy nezreformovala, její cíle jsou stále stejné.  Pouze vlivem okolností k jejich dosažení nemůže používat původních násilných prostředků," napsala Parkanová v dopise, které rozeslala do všech stranických organizací a v kterém informuje spolustraníky jakou má vizi.

Reklama

Související články

Kasal: vládu ČSSD a KSČM nedopustíme

Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal v sobotu ujistil občanské demokraty, že jeho strana nedopustí vládu sociálních demokratů s komunisty. Neobává...

Čunek: chci být v čele KDU-ČSL

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek v pondělí ohlásil, že s největší pravděpodobností bude 9. prosince v Brně kandidovat na šéfa KDU-ČSL. Stane se tak,...

Paroubek si s Čunkem vyjasňoval názory

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek potvrdil, že se minulé úterý spolu se vsetínským starostou a senátorem Jiřím Čunkem sešli s předsedou ČSSD Jiřím...

Výběr článků

Načítám