Hlavní obsah

Kalousek: Předčasné volby co nejdříve, anebo vůbec

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý předseda KDU-ČSL a poslanec Miroslav Kalousek ve čtvrtek odpovídal on-line čtenářům Novinek. Podle něj by se předčasné volby měly konat buď co nejdříve, anebo vůbec ne. Jejich vyhlášení se neobává.

Článek

"Pokud se dohodne vláda například do jara 2008, začne téměř bezprostředně po ustanovení vlády volební kampaň, a to je atmosféra, ve které se nedají dohodnout smysluplné reformy," objasnil Kalousek.

Pokud by ČSSD dostala šanci vytvořit při třetím pokusu vládu s podporou KSČM, Kalousek by pro ni ruku nezvedl a umožnil by konání předčasných voleb. "V srpnu jsem čelil riziku opoziční smlouvy, té jsem se bál. Předčasných voleb se nebojím," vysvětlil lidovecký poslanec.

Kalousek uvedl, že cílem jeho srpnové dohody s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, která vyvolala odpor krajských lidoveckých organizací a stála ho předsednické křeslo, bylo zabránit vzniku opoziční smlouvy občanských a sociálních demokratů.

"Pokud bych zůstal v nečinnosti, už třetí měsíc by tato opoziční smlouva byla realitou, a zajímalo by mě, na čem by se usnášel kongres ODS, který si minulý týden opoziční smlouvu zakázal," uvedl Kalousek.

Svého postupu rozhodně nelituje. "Čím déle běží čas, tím déle se utvrzuji v tom, že mé rozhodnutí bylo správné. Zabránilo podpisu opoziční smlouvy a KDU-ČSL včetně vnitrostranické opozice jasně definovala své limity v případném vládním angažmá," uvedl. Z funkce předsedy by odstoupil i v případě, že by byl jeho projekt ve straně přijat.

Čunka do čela strany Kalousek nepodpoří

Kalousek si nepřeje zvolení vsetínského starosty Jiřího Čunka na post předsedy strany. "Jednoduchá řešení na složité problémy mohou být krátkodobě populární, ale nástroje, jako jsou ghetta a deportace, podle mého názoru nesmí patřit do výbavy demokratického politika.," vyjasnil svůj postoj. Do vedení strany podpoří předsedkyni poslaneckého klubu Vlastu Parkanovou.

V případné čtyřkoaliční vlády má podle lidoveckého poslance jeho strana větší možnost prosadit své priority, než její političtí partneři. "V širším uskupení má středová strana vždycky více šancí prosadit ze svého programu větší část, než její sousedé na levici i pravici, byť jsou silnější," napsal Kalousek s tím, že by nová vláda měla smysl jen tehdy, pokud by se zavázala prosadit reformy veřejných rozpočtů.

Na současné politické situaci mu vadí, že politici jsou skálopevně přesvědčeni o pravdivosti vlastních názorů a každý kompromis je označován za zbabělost.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci žádají hlavy celého vedení

U lidovců se šíří lavina žádostí, aby nezůstal jejich dnes již bývalý předseda Miroslav Kalousek v rezignaci sám, ale aby se k němu připojilo i celé...

Výběr článků

Načítám