Hlavní obsah

Z loajální Němcové je rebelka ODS

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Válka slov začala v ODS po letech pečlivě budované pověsti o jednotné straně. Souboj zahájila místopředsedkyně Sněmovny a do neděle i ODS Miroslava Němcová. Ostře kritizuje mocenské bloky, které si podle ní ve straně rozdělují posty, i nedůstojné postavení žen ve straně.

Článek

Zklamaná Němcová si nebrala servítky už v rozhovoru pro pondělní Právo. Podle ní si domluvené mocenské bloky daly hlasy, přičemž vůbec nezáleželo na názorech. Své nezvolení na místopředsedkyni označila za dárek pro Jiřího Paroubka.

O mocenských blocích hovořil v rozhovoru pro Právo také Petr Nečas, který neobhájil funkci prvního místopředsedy a sotva prošel na řadového.

Nechce být barbínou

Němcová na kongresu vystoupila s projevem, v němž se pustila do plánovaných dohod ODS a ČSSD. Za to sice sklidila potlesk, ale v tajné volbě jí to nepomohlo. Němcová tvrdí, že "dominantní" muži ve straně výrazné političky ODS "likvidují" a nedávají jim šanci dlouhodobě se prosadit.

Němcová tvrdí, že prosadit se v politice je pro ženy těžký úkol. Veřejnost od nich očekává, že budou stále se usmívající dámy a "barbíny", ale pokud podle ní nejsou dostatečně tvrdé, nemají šanci se mezi muži prosadit. "Vám chlapům se odpustí facky, vám se odpustí sprostá slova, vám se odpustí všechno, a my máme být za dámy," prohlásila.

Němcová také kritizovala poměry ve stranickém grémiu. Prý nabyla dojmu, že o zásadních strategických věcech se muži raději baví s kolegy. Když jsem si vzala slovo, oni se začali bavit mezi sebou. Topolánek v ČTK na kritiku reagoval slovy: "Vrcholová politika je totiž jako hokejová šatna - je tam binec, hluk a smrad."

Zahradil: emoce časem vyprchají

Předseda europoslanců a člen nejužšího vedení ODS Jan Zahradil včera na dotaz Práva uvedl, že to vidí jinak. "Myslím, že grémia se chovala k paní Němcové slušně. Určitou roli hrají emoce a určitě to časem vyprchá," soudí Zahradil.

Sám podle svých slov několikrát zažil situaci, kdy člověk zastává určitou funkci a pak není znovu zvolen. "Stále platí, že je první místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, stále je v první politické lize," dodal k Němcové.

Staronový místopředseda ODS, hejtman Petr Bendl, Právu přiznal, že někdy jednání grémia bývá hektičtější. "Každý někdy může mít pocit, že ho ne všichni poslouchají... Mě to, že Mirka není v grémiu, mrzí, ale kvalitních kandidátů bylo určitě víc, než míst ve vedení ODS."

Reklama

Související články

Tlustý se stal playboyem ODS

Narušené sebevědomí si mohl v neděli spravit Vlastimil Tlustý, který se stal neformálním playboyem kongresu ODS. Podle europoslance a moderátora Jana Zahradila...

ČSSD přistoupí na volby v létě 2008

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že kongres ODS vytvořil prostor pro stabilní vládu. Podle šéfa soc. dem. by příští vláda měla po roce působení...

Výběr článků

Načítám