Hlavní obsah

Kdo povede Prahu, není stále rozhodnuto

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dosluhující pražští radní se v úterý nedokázali shodnout, zda mají, nebo nemají zasedat. Podle některých z nich bylo plánované zasedání zrušeno. Jiní říkají, že vůbec být nemělo, ale patrně ještě tento týden bude. Strana se už v pondělí snažila dohodnout na budoucím složení městské rady.

Článek

Část radních míní, že se v úterý jednat mělo, ale zasedání bylo podle nich zrušeno proto, že primátor Pavel Bém byl zaneprázdněn rolí vyjednavače ODS o budoucí vládě. Proto se na jednání nemohl zúčastnit.

O podobě rady jednali zastupitelé už v pondělí. To ale k žádnému definitivnímu závěru nedošli. Vítězná občanská demokratická strana dosud jednala se zástupci SNK-ED, Strany zelených (SZ) a ČSSD, stále ale uvažuje i o možnosti, že bude vládnout sama.

"Bylo několik možností, ale nedošli jsme k žádnému usnesení, sejdeme se za týden," řekl Právu krátce po pondělním jednání Jiří Janeček, jeden z místopředsedů pražské ODS. Podle jeho slov se jednalo o několika možných variantách. "Buď bychom šli do vlády se SNK-ED, případně ještě se zeleným.

Pak je možnost, že strana pověří primátora Pavla Béma, aby vedl jednání sám. V úvahu stále připadá i jednobarevná rada složená pouze ze zastupitelů ODS," řekl Právu Janeček.

Právě k jednobarevné vládě ODS se donedávna přikláněl i primátor a čerstvý první místopředseda ODS Pavel Bém, který se ale nebrání ani variantě využívající zkušeností SNK-ED a SZ, kdy podle takzvaného rakouského modelu přizve ODS do rady dva hosty. Nepůjde však o koalici podpořenou smlouvou, nýbrž o předem dohodnutou spolupráci ve zmiňovaných oblastech.

Jeden ze SND-ED, jeden zelený

"Je to zatím jen možnost, ale pro nás je to mandát, který nám dává jednak jistou volnost, jednak dobrou pozici k prosazení naší programové priority číslo jedna, kterou je boj s korupcí," řekla Právu Markéta Reedová, jež by podle jedné z verzí mohla v budoucí radě Prahy zastupovat SNK-ED. Druhým možným hostem má být podle Béma Petr Štěpánek za SZ.

"U nás je to neobvyklé, ale v Rakousku, kde se také nevolí primátor či starosta přímo, je běžné, že se rada sestavuje poměrně ze zástupců všech stran," řekl Právu Štěpánek. Podle jeho slov to ale nijak neovlivní hlasování zelených v kontroverzních tématech, na kterých se SZ s ODS neshoduje.

"Našli jsme poměrně velký programový překryv s ODS v oblasti životního prostředí, odpadového hospodářství rekreace ve městě a podobně. Ve věcech individuální dopravy se naopak neshodneme vůbec, takže budeme na základě dohody hlasovat proti ODS včetně případného radního," řekl Právu Štěpánek. Sám by ale rád v radě viděl i zástupce ČSSD, což považuje pražská ODS za takřka nemožné. Definitivně má o podobě nového vedení Prahy podle Janečka rozhodnout regionální rada ODS v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám