Hlavní obsah

Paroubek si s Čunkem vyjasňoval názory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek potvrdil, že se minulé úterý spolu se vsetínským starostou a senátorem Jiřím Čunkem sešli s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. O schůzku měl požádat Paroubek, který chtěl Čunka poznat jako kandidáta na šéfa lidovců. Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal podle Juránka o setkání věděl.

Článek

"Byla to společenská schůzka," řekl Právu Juránek s tím, že o ni požádal Paroubek, aby se s Čunkem vzájemně poznali.

Podle hejtmana nebylo obsahem setkání žádné vyjednávání o vládě, protože k tomu ani jeden nemá mandát. Paroubek s Čunkem si měli pouze vyjasnit  názory na různá témata.

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal v úterý řekl, že se mu Čunkovo setkání s Paroubkem nelíbí. Podle Kasala to nebyla jen společenská schůzka, bavili se totiž o politice. Ve čtvrtek kvůli tomu mimořádně zasedalo předsednictvo KDU-ČSL. V přijatém usnesení se konstatuje, že "jakákoliv paralelní vyjednávání poškozují KDU-ČSL a oslabují její vyjednávací pozici".

O post předsedy strany se zřejmě utkají Čunek a Parkanová

Čunek v pondělí oznámil, že se chce na prosincovém sjezdu strany ucházet o post předsedy. Počká ale, jestli čtvrteční krajská konference ve Zlíně jeho kandidaturu schválí. Jediným jeho soupeřem by mohla být předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová, která se chystá ohlásit svou kandidaturu příští týden po jednání lidovců v krajích.

Čunek byl dosud znám spíše jako regionální než celostátní politik. Do povědomí veřejnost vstoupil zhruba před třemi týdny svým rozhodnutím vystěhovat neplatící romské rodiny ze Vsetína.

Za tento krok byl kritizován nejen humanitárními organizacemi, ale také svými spolustraníky. Kriticky se k němu postavil i úřadující šéf strany Jan Kasal, podle kterého je vybrané řešení mimo program KDU-ČSL a odpovědnost za něj nese Čunek, a ne strana. Jiní lidovečtí představitelé, mezi nimi právě jihomoravský hejtman Juránek, ale Čunkovi vyjádřili podporu.

Anketa

Měla by KDU-ČSL zvolit svým předsedou vsetínského starostu Jiřího Čunka?
rozhodně ano
72,8 %
rozhodně ne
21,1 %
spíše ano
2,1 %
spíše ne
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18629 čtenářů.

Reklama

Související články

Čunek: ve Vsetíně klidně vyhraju znovu

Znovuzvolený starosta Vsetína a nový senátor Jiří Čunek řekl, že pokud by ho celostátní konference KDU-ČSL vyzvala k rezignaci na senátorský mandát a případně...

Vsetínští Romové se cítí podvedeni

Nejméně třem romským rodinám, přestěhovaným ze Vsetína na Jesenicko, hrozí, že namísto dvacetiletého splácení úvěru, poskytnutého vsetínskou radnicí na koupi...

Výběr článků

Načítám