Hlavní obsah

Průzkum: EU má moc velký vliv, odbory příliš malý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Skoro polovina lidí (43 procent) si myslí, že má Evropská unie příliš velký vliv na život v ČR. Naopak příliš malý vliv mají podle 41 procent respondentů odbory. Vyplynulo to z říjnového průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ústavní soud, krajské úřady, obecní a městské úřady a prezident republiky mají podle zhruba dvou třetin občanů takový vliv, jaký by měli mít. 

Menší vliv by občané uvítali nejen v případě Evropské unie, ale také Poslanecké sněmovny (34 procent) a  ministrů vlády (28 procent).

Rozhodně větší vliv by si lidé lidé přáli v případě odborů a místních a krajských úřadů (24 a 21 procent).

Nejrozporuplnějí názory zastávají lidé ohledně role Senátu. Zhruba čtvrtina lidí si myslí, že má příliš malý vliv, ale přibližně stejný podíl by si přálo jeho pozici ještě více oslabit.

Vliv institucí na život v ČR (v %)
Institucepříliš velký vlivpřiměřený vlivpříliš malý vliv
Evropská unie43489
Poslanecká sněmovna34588
Ministři vlády28648
Prezident republiky236413
Ústavní soud206911
Senát284626
Krajské úřady126721
Obecní a městské úřady136324
Odbory114841
Zdroj: STEM

Průzkum potvrzuje výsledky z minulých let. Jediná změna nastala v postavení Evropské unie, která byla v polovině devadesátých let vnímána jako instituce s velice slabým vlivem na dění v Česku. Názor, že její vliv je přílišný, v posledních pěti letech převládá.

Názory na vliv jednotlivých institucí se významně neliší podle pohlaví, věku a vzdělání respondentů. Zčásti odlišné hodnocení je jen u politicky vnímaných institucí ze strany stoupenců různých politických stran. Nejvýznamnějším případem je posouzení míry vlivu prezidenta. Zatímco je jeho vliv příliš velký jen podle 14 procent příznivců ODS, stejný názor má více než dvojnásobek (30 a 34 procent) sympatizantů ČSSD a KSČM.

Reklama

Související témata:

Související články

Důvěra v ústavní instituce roste

Důvěra v ústavní instituce podle CVVM v dubnu rostla. Prezidentovi věří 73% lidí, což je v porovnání s březnem o pět procent více. Vláda má důvěru 44% lidí,...

Polovina lidí by zrušila Senát

Každý druhý občan se domnívá, že Senát je zcela zbytečná instituce a měl by být zrušen. Ve včera zveřejněném říjnovém výzkumu agentury Factum Invenio...

Výběr článků

Načítám