Hlavní obsah

Topolánek: Nevolili mě ti, kdo vůbec nechtějí jednat s ČSSD

Právo, Lukáš Bek

Mirek Topolánek byl v neděli na kongresu ODS zvolen opět jejím předsedou. Hlasovalo pro něj 70 procent delegátů, což se považuje za velký úspěch. Dostal široký mandát jednat o vládě, který ho nezavazuje s kým a zda vůbec se má dohodnout, uvedl v rozhovoru pro pondělní Právo.

Článek

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek chápe vaše zvolení do čela ODS jako mandát k vyjednávání. Souhlasíte s ním? Dostal jste souhlas s koalicí se soc. dem. a lidovci?

Já tedy ten mandát chápu trochu jinak. O mandát jsem si řekl velmi tvrdě v projevu, důvěra 70 procent je v takovém kontextu nebývalá, neskutečná. Těch 30 procent nejsou ani tak hlasy proti mně, ale vůbec proti jednání s ČSSD a pro předčasné volby hned zítra. Vyjadřují určitou vůli ODS postupovat jinou cestou, než kterou jsem navrhl.

Mandát, který jsem dostal, vůbec nehovoří o tom, s kým se mám dohodnout a jestli vůbec se mám dohodnout. Jestli samotná vláda bude jednobarevná, dvoubarevná, tříbarevná nebo čtyřbarevná, k tomu kongres neříká vůbec nic. Architekturu vlády nechává zcela na vyjednávání. Mantinely jsou jasné. Na jedné straně neudělat chybu a zamezit případné vládě sociální demokracie a komunistů, na druhé straně v žádném případě exklusivní smlouva s ČSSD. Všechno ostatní je možné. Já žádné řešení v této chvíli nebudu upřednostňovat.

Jak vnímáte sílu svého mandátu? Před dvěma lety jste dostal přes 90 procent, nyní jen 70.

Tak to porovnávejme s Františkovými Lázněmi, kde jsem získal pouze dva hlasy nad 50 procent. I Václav Klaus v době největší slávy nedostával větší procenta, než jsem dostal dneska já na velmi otevřeném, velmi, řekl bych, i názorově roztříštěném kongresu. Pokládám 70 procent za unikátní výsledek.

V sobotním projevu jste vyzval kongres, aby vás zvolil jasnou většinou. V případě, že by tomu tak nebylo, nevyužil byste druhý pokus o sestavení vlády a navrhl stejný kabinet, jakému poslanci nedali důvěru.

Slabý mandát je něco přes polovinu delegátů. Sedmdesát procent vnímám jako nesmírně silný mandát.

Ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil v projevu o možnosti menšinové vlády ODS s tolerancí soc. dem., lidovců a zelených. Je to možné řešení?

Nevím, co to je za formát - menšinová vláda ODS. Já ho v tuto chvíli neumím zaručit. Co si myslím, že by zaručit šlo, je, že určitě budeme snižovat daně právnickým osobám, určitě budeme snižovat progresi daní fyzických osob.

Co říkáte na zvolení Pavla Béma prvním místopředsedou?

Pavel Bém kandidoval už na minulém kongresu. Tam mu to vítězství uniklo. Je to velká naděje ODS. Má obrovskou podporu, má charisma, je to člověk, s kterým nepochybně budu dlouho spolupracovat, my tvoříme tandem už dnes.

Reklama

Související články

Topolánek byl opět zvolen předsedou ODS

Mirek Topolánek byl opět zvolen předsedou ODS. Hlas mu dalo 330 delegátů víkendového kongresu z 476 hlasujících. Podpořilo ho tak 70 procent členů. Topolánek...

Výběr článků

Načítám