Hlavní obsah

Čunek: chci být v čele KDU-ČSL

PRAHA

Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek v pondělí ohlásil, že s největší pravděpodobností bude 9. prosince v Brně kandidovat na šéfa KDU-ČSL. Stane se tak, pokud ho ve čtvrtek navrhne krajská konference Zlínského kraje. "Vážně o tom uvažuji," uvedl v neděli v České televizi. Dodal, že doufá, že se najdou vhodnější kandidáti. Podle něj zásadním úkolem, který stranu čeká, je vrátit KDU-ČSL věrohodnost.

Článek

"Pokud mě navrhnou, tak moje kandidatura bude definitivní," potvrdil své víkendové vyjádření v pondělí Čunek.

Podle krajské tajemnice KDU-ČSL ve Zlíně Karly Řezáčové je pravděpodobné, že Čunkovu kandidaturu konference schválí. "Proběhly čtyři okresní konference a všechny čtyři ho vyzývají k tomu, aby kandidoval," řekla Novinkám.

"Působíme nevěrohodně, protože jsme se přimkli na jednu stranu, pak jsme šli na úplně jinou stranu," uvedl Čunek. Dodal, že mu vadí, že se KDU-ČSL příliš "zahleděla do sebe" a neřeší, jak vypadá v očích veřejnosti. "My tady nejsme pro své voliče. My jsme tu pro občany," podotkl.

Pokud Čunek kandidaturu vyhlásí, bude prvním zájemcem o předsednické křeslo. Do konce listopadu se chystá vyjádřit předsedkyně sněmovního klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Čunek na sebe před volbami do Senátu upozornil tím, že vystěhoval romské neplatiče do kontejnerové bytovky a několik z nich do cizích okresů.

Kromě velké podpory u lidí si vysloužil kritiku i některých spolustraníků. Například kolegy ze Senátu Petra Pitharta a Adolfa Jílka.

Pithart o kandidatuře neuvažuje

Oba byli proto také vyzváni, aby proti Čunkovi ve volbách na předsedu kandidovali. Pithart to odmítl. Jílek včera Právu řekl: "Zatím o tom neuvažuji, protože mě to neláká." Dodal, že se rozhodne podle situace. Čunka by za předsedu nechtěl. "Nedovedu si představit že starosta a senátor Čunek se stane předsedou KDU-ČSL. To bychom přestali být tou klidnou silou," podotkl.

Proti Čunkovi se včera postavil i předseda Strany zelených Martin Bursík. Pokud by Čunek stál v čele KDU-ČSL, zelení by se začali více zajímat o to, jaké názory mají lidovci na práva menšin a na romskou problematiku. "Myslím, že by to představovalo zahájení nějakých rozhovorů," řekl v ČT Bursík.

Kdo je Jiří Čunek:

Narodil se 22. února 1959 ve Zlíně. Po ukončení odborného učiliště vystudoval strojní průmyslovku ve Zlíně. Pracoval jako automechanik u Pozemních staveb Zlín, v letech 1982-1998 působil nejprve jako bezpečnostní technik a poté jako vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín. Je ženatý a má čtyři děti.

Členem KDU-ČSL se stal v roce 1990. V roce 1994 byl zvolen zastupitelem města Vsetín, jeho starostou je od roku 1998. Od roku 2000 působil také v zastupitelstvu Zlínského kraje. V říjnu 2006 se probojoval do Senátu.

V prosinci 2006 byl zvolen předsedou KDU-ČSL.

Od ledna 2007 byl vicepremiérem v koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Zároveň zastává post ministra pro místní rozvoj. V lednu 2009 z vlády kvůli vývoji své údajné korupční kauzy z kabinetu odešel.

Předseda sněmovního klubu komunistů Pavel Kováčik si myslí, že Čunek nebude zvolen předsedou KDU-ČSL právě kvůli sporům, zda dodržuje lidská práva. Přitom podpora ve straně Čunkovi roste. Může například počítat s podporou lidoveckých delegátů ze Zlínska, Královéhradecka, Pardubicka a Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám