Hlavní obsah

ODS dovolila Topolánkovi jednat s ČSSD, ale ne o velké koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S ČSSD se jednat může, ale ne o velké koalici nebo opoziční smlouvě. Tento návrh v neděli podpořilo nejvíce delegátů kongresu ODS. Ti, kteří celý víkend prosazovali prioritu předčasných voleb v roce 2007, uspěli jen částečně. Strana je bude prioritně prosazovat, ale není jimi limitovaná.

Článek

Topolánek tak nedostal od základny žádná omezení, kudy jednání vést. O vládě může jednat s kýmkoliv. Jen se musí snažit prosadit co nejvíce z programu ODS, což už dříve on sám označil za samozřejmé.

Ani bod, který navrhoval, aby ODS jednala o vládě na půdorysu všech demokratických stran, neprošel, většina přítomných, kterých už v závěru dvoudenního kongresu příliš nebylo, se hlasování zdržela.

Hlasování také provázela neustálá přepočítávání a opakovaná zvedání rukou, protože mnohým nebylo jasné, o čem se vlastně ve kterou chvíli hlasuje.

Strana se nakonec také shodla, že nechce odejít do opozice a umožnit tím vznik vlády opřené o komunisty. Výkonná rada také musí schválit ministry, které ODS do případné vlády nominuje.

Paroubek: je to základ pro další debatu

Člověk, jehož jméno na kongresu často zaznívalo, předseda ČSSD Jiří Paroubek, řekl, že výsledky jednání nejsilnější strany dávají "určitý rozumný základ pro další debatu." Jestli bude ČSSD ve vládě, záleží podle něj na dohodě s ODS a případně dalšími stranami.

Místopředseda KDU-ČSL Pavol Lukša je přesvědčen, že by případná vláda ODS, ČSSD a lidovců nemusela být vládou dočasnou, ale mohla by vládnout zemi po celé čtyři roky.

Poslanec Strany zelených Ondřej Liška uvedl, že z výsledků kongresu ODS nemá velkou radost.  Topolánek sice dostal o víkendu silný mandát, ale je obklopen lidmi, kteří ve vedení ODS zastávají často odlišné až protichůdné názory, myslí si.

Reklama

Výběr článků

Načítám