Hlavní obsah

Paroubek chce ČSSD ve vládě, sám v ní nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Začátkem prosince by podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka mohla již být nová stabilní vláda. Paroubek by dal přednost zapojení sociálních demokratů do vlády premiéra Mirka Topolánka, sám v ní ale nebude. Šéf sociálních demokratů to řekl v Nedělní partii televize Prima.

Článek

Jiří Paroubek při svém televizním vystoupení také poblahopřál svému velkému rivalovi Mirku Topolánkovi ke znovuzvolení do čela Občanské demokratické strany.

Doplnil, že je připraven hledat dohodu o novém kabinetu, v němž by se účastnili i sociální demokraté. "Já osobně bych dal přednost takovému zapojení," uvedl. Lídr ČSSD předpokládá účast lidovců. V opozici by tak zůstali zelení a komunisté. ODS ale zelené ve vládě chce.

Podle Paroubka by měli politici využít k sestavení vlády druhého pokusu. Třetí vidí až jako krajní řešení. Předseda ČSSD neupřesnil, za jakých podmínek by jeho strana do vlády vstoupila. Uvedl jen, že by její program měl být středový, tedy ani levicový, ani pravicový. Nový kabinet by měl uskutečnit zásadní reformní kroky, například penzijní reformu či reformu zdravotnictví.

Topolánek bude příští týden jednat o vládě se všemi stranami s výjimkou komunistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám