Hlavní obsah

Tošenovský: Jedu se na kongres ucházet o místopředsedu ODS

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu ráno začíná v Praze kongres ODS. Zatímco předsedou se opět stane Mirek Topolánek, kterého podpořily všechny kraje a nemá protikandidáta, boj o křesla místopředsedů bude tvrdý. O jedno z nich bude usilovat i moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Článek

Moravskoslezská ODS vás nominovala na místopředsedu strany. Jste vy sám už pevně rozhodnut tento post přijmout?

Kdybych nebyl, nabídku bych nepřijal. Jedu na kongres rozhodnutý ucházet se o místo místopředsedy ODS a vážím si důvěry moravskoslezské oblastní rady, kterou mi dala.

Připravujete se kandidaturou na vstup do celostátní politiky?

Nabídl jsem před časem straně své síly a letité zkušenosti z komunální i regionální politiky do předčasných voleb, a vyzval jsem k témuž zkušené a úspěšné starosty i hejtmany. To stále platí. Pokud mě regionální ODS podpoří a projdu primárkami, budu kandidovat do Sněmovny v předčasných volbách. A to není závislé na tom, jestli se stanu místopředsedou strany.

Z Moravy a ze Slezska budou zřejmě jen dva místopředsedové ODS. Jste připraven utkat se s protikandidáty Petrem Nečasem a Ivanem Langrem?

Volba vedení strany není o boji mezi Moravou a Čechami. Já se ucházím o post místopředsedy a výsledek je jen na hlasování účastníků kongresu. Vyhraje ten, kdo dostane nejvíce hlasů, ne ten, kdo bude či nebude z Moravy nebo z Čech.

Pokud uspějete, v čem vidíte těžiště vaší práce pro ODS na celorepublikové úrovni?

Chci více přesvědčovat o výhodnosti pravicové politiky pro občany, pro lidi. O širší možnosti rozhodování o sobě samém, o větší osobní svobodě a samozřejmě také o větší zodpovědnosti. Je tu jednoznačný rozdíl politiky pravice proti levicovému pohledu sociální demokracie. O osudu člověka by podle strategie ČSSD měly více rozhodovat úřady a politická reprezentace než on sám.

Již před čtyřmi lety jste měl šanci stranu vést. Tehdy jste ale ze dne na den změnil názor a ohlásil, že kandidovat na předsedu nebudete. Mají delegáti volebního kongresu ODS nějakou záruku, že se náhlá změna vašeho postoje nebude opakovat?

Před čtyřmi lety byla úplně jiná situace. To tehdy nebyla změna postoje, kandidaturu jsem stáhl ještě dříve, než jsem byl vůbec nominován a důvody jsem už tehdy jasně sdělil. Čas dal za pravdu mně. Doba ukázala, že to bylo správné rozhodnutí.

A pokud by se nyní znova naskytla šance stát se předsedou ODS?

To jsou jen spekulace. Kandiduji na místopředsedu, o jiných postech neuvažuji a neucházím se o ně.

Podle Jiřího Paroubka nepřipadá v úvahu, aby Ivan Langer byl ve vládě se soc. dem. Myslíte si, že vy sám byste byl v budoucnu vhodnějším partnerem pro případnou koaliční spolupráci s ČSSD?

Na to se ptejte ČSSD, ne mne. Každé sestavování koalice je řešením té které povolební situace a politické strategie na dlouhé období . Prakticky se nedá s jinými koaličními jednáními srovnávat. Kdo je a kdo není ve vládě, na to já dnes nemám vliv, nejsem členem vyjednávacího týmu. Obecně ale ultimáta nejsou známkou konstruktivního přístupu k vyjednávání.

Jak se vy sám díváte na koalici ODS s ČSSD na celostátní úrovni?

Moravskoslezském kraji jste ČSSD do krajské koalice nepřibrali. Patový výsledek sněmovních voleb nutí obě nejsilnější strany ke kompromisům a k jednání tak, aby vláda skutečně vznikla a měla mandát. Z mého pohledu by tedy měla mít jasně vymezená pravidla a mandát daný na dobu do předčasných voleb. Lidé u nás musejí přece rozumět politické situaci a musejí znát zodpovědnost jednotlivých stran.

Termín předčasných voleb je ale asi ta nejtěžší otázka pro sestavení kabinetu, záměry obou dvou hlavních aktérů, ODS a ČSSD, jsou totiž naprosto protichůdné. Z pohledu ODS by měly být předčasné volby co nejdříve. My jsme v Moravskoslezském kraji uzavřeli koalici ODS s KDU-ČSL a ta spolupráce přes občasné rozdílné názory běží dobře a nebudeme na ní nic měnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám