Hlavní obsah

ODS bude na kongresu řešit hlavně předčasné volby

PRAHA

Termín předčasných voleb a volba staronového předsedy Mirka Topolánka budou dvě hlavní témata víkendového kongresu nejsilnější politické strany ODS. Topolánek je jediným kandidátem na šéfa strany. Od víkendového kongresu si slibuje, že dostane mandát dál jednat o vládě čtyř stran s výjimkou komunistů. Některé organizace jsou ale proti vyjednáváhí s ČSSD.

Článek

Nelíbí se jim, že Topolánek příliš ustoupil ČSSD a chce ji k jednání přizvat. Budou chtít, aby jim svůj postoj vysvětlil.

Proti spolupráci s ČSSD vystoupí plzeňská a krajská organizace strany.  "Se znepokojením sledujeme poslední kroky vedení ODS při vyjednávání o sestavení nové vlády," uvádí se v pátečním prohlášení, pod nímž je podepsán například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle představitelů plzeňské ODS by strana měla raději odejít do opozice, než se dohodnout s ČSSD.

Premiér ve čtvrtek zopakoval, že odmítá velkou koalici, v niž stále sociální demokraté doufají. "Nechceme připustit vládu s podporou komunistů," sdělil také Topolánek.

Právě k takové vládě by zřejmě sáhla ČSSD, pokud by dostala třetí pokus. I kdyby takový kabinet nedostal důvěru, vedl by zemi až do předčasných voleb, tedy několik měsíců. Což znamená déle, než by trvaly oba Topolánkovy kabinety.

Předsedou opět Topolánek

Na začátku kongresu, v sobotu ráno, se do Veletržního paláce přijede podívat i prezident a zakladatel strany Václav Klaus.

V neděli budou občanští demokraté volit předsedu strany. Stane se jím opět Topolánek. Nemá protikandidáta a podpořili ho všechny krajské organizace. Za Topolánkova vedení vyhrála ODS volby do Sněmovny i do Senátu.

Souboj proběhne o křeslo prvního místopředsedy. Usiluje o něj pražský primátor Pavel Bém, post bude obhajovat ministr práce Petr Nečas.

Otázka předčasných voleb

Jednou z hlavních otázek bude termín předčasných voleb. ODS ještě minulý týden chtěla, aby se uskutečnily co nejdříve. V pondělí ale ustoupila a je ochotná posunout je až na rok 2009 s tou podmínkou, že vláda, která dostane důvěru Sněmovny, bude provádět reformy. To se mnoha členům ODS, právě ve chvíli, kdy strana v preferencích válcuje ČSSD, nelíbí. Raději by vyvolali předčasné volby, protože spolupráce s ČSSD straně zřejmě voliče zase ubere.

Jedním z těch, co si myslí, že volby by měly být co nejdříve, je například středočeský hejtman Petr Bendl. "Kongres bude diskutovat o tom, jak se postaví k termínu předčasných voleb. S tím souvisí i to, s kým a jak moc silně jít do nové vlády," řekl Bendl ČTK. Strana podle něj může veřejnosti těžko vysvětlit, že chce volby rok před řádným termínem, to už snadněji vysvětlí jednání s ČSSD. S Bendlem souhlasí například i šéf europoslanců této strany Jan Zahradil.

Reklama

Související články

Volby by suverénně vyhrála ODS

Volby by nyní podle volebního modelu CVVM vyhrála ODS s 37 procenty. Druhá ČSSD by měla 29,5 procenta, třetí KSČM 13 procent. Prošli by i zelení s 10 procenty...

Výběr článků

Načítám