Hlavní obsah

Křesla ve vládě zřejmě dostanou i Hašek a Parkanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle předběžných dohod mezi politickými stranami by v budoucí vládě mohl zasednout například šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, připadnout mu má resort zemědělství. Do křesla ministryně spravedlnosti se po letech zřejmě vrátí Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Právu to ve středu sdělil zdroj blízký Lidovému domu.

Článek

Premiér Mirek Topolánek se snaží dohodnout na vládě se všemi politickými stranami. Své ministry tak dostane i ČSSD a KDU-ČSL. ODS chce podporu všech stran, vyjma komunistů. Předseda Strany zelených Martin Bursík se už dříve nechal slyšet, že jejich strana v takovém případě do vlády nominuje odborníky.

Podle předběžných dohod by měl resort ministra zahraničí připadnout expředsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Nynější předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) by mohl řídit ministerstvo pro místní rozvoj. Do křesla ministra životního prostředí by se vrátil Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který resort řídil v předchozím kabinetu.

Premiér a předseda ODS Topolánek přijde ve středu na Pražský hrad představit prezidentovi koncepci vlády, kterou zatím dojednal.

ODS po pondělní schůzce s ČSSD ustoupila od myšlenky předčasných voleb příští rok, ČSSD přestala trvat na velké koalici. Topolánek řekl, že pokud bude vláda ochotná dělat potřebné reformy, mohla by vydržet až do roku 2009, kdy bude země předsedat EU. Na předčasných volbách ale strana trvá. [celá zpráva]

Kdo by mohl být v nové vládě
funkcenynějšínavrhovaný
ministr zahraničíAlexandr Vondra (ODS)Lubomír Zaorálek (ČSSD)
ministr pro místní rozvojPetr Gandalovič (ODS)Miloslav Vlček (ČSSD)
ministr životního prostředíPetr Jan Kalaš (nestraník)Libor Ambrozek (KUD-ČSL)
ministr spravedlnostiJiří Pospíšil (ODS)Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)
ministr zemědělstvíMilena Vicenová (nestraník)Michal Hašek (ČSSD)

Reklama

Související články

Topolánkova jednání zmátla špičky ODS

Pondělní vyjednávací kolečko v pražské vládní Kramářově vile, kde se šéf ODS a odstupující premiér Mirek Topolánek setkal s předsedy soc. dem. a zelených,...

Výběr článků

Načítám