Hlavní obsah

Topolánek: Volby spíš v roce 2009 než za dva roky

Právo, Karel Balcar
PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo připustil, že pravděpodobným termínem předčasných voleb je rok 2009. O prolomení politického patu jednal Topolánek v pondělí s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a šéfem zelených Martinem Bursíkem. ODS ustoupila soc. dem. a nebude prosazovat předčasné volby příští rok, ale později.

Článek

Vadily by vám volby až v roce 2009?

Mám pocit, že jestli opravdu chceme, aby tady vznikla nějaká vláda s mandátem, aby tady vznikla nějaká rozumná konstelace, tak by neměla média vyvolávat očekávání, která jsou nenaplnitelná. Řeknu tři věty, které s tím souvisejí, a všechno ostatní si klidně vyfabulujte, což vy stejně uděláte.

První věta je: Jestliže první vláda Mirka Topolánka byla vláda, která preferovala předčasné volby jako hlavní parametr svého vládnutí, a sháněla pro to podporu v Poslanecké sněmovně a nedostala ji, tak ta druhá vláda se bude pokoušet spíše o nějaké stabilnější řešení, které ale také povede k volbám, které budou dříve. Určitě nikdo nepředpokládá, že by volby byly v roce 2010. Pro nás jsou přijatelné volby v roce 2007, za jisté konstelace možná v roce 2008, ale daleko pravděpodobnější než rok 2008 je rok 2009. Otázku v této chvíli pokládám za nesmyslnou, protože není zodpověditelná.

Přislíbil vám šéf zelených Bursík, že by se SZ zúčastnila vlády?

Druhá premisa je, že pokud vůbec má být sestavena nějaká vláda, tak musí být založena na širší podpoře demokratických stran. Pokud tomu tak bude, ta vláda vzniknout může.

A třetí premisa je, že pokud se budeme snažit o vládu, která má vládnout déle než do předčasných voleb v příštím roce na jaře, musí být opřena o celou řadu programových priorit, aby ta vláda nebyla zbytečná. Začíná teprve diskuse o tom, jestli je taková vláda možná, jestli se na ní budou podílet demokratické strany, jaké jsou jejich preference, kdy by měly být předčasné volby a od toho se odvíjí hloubka a ostrost reformních kroků, které ta vláda bude mít před sebou.

Jak výrazným partnerem je pro vás sociální demokracie?

Sociální demokracie, a první jednání s Jiřím Paroubkem jsem měl zhruba dva dny po volbách, je strana, bez které žádné stabilní uspořádání nevznikne. Pokud má vzniknout nějaké uspořádání, tak vznikne samozřejmě i se sociální demokracií.

Reklama

Související články

Topolánkova jednání zmátla špičky ODS

Pondělní vyjednávací kolečko v pražské vládní Kramářově vile, kde se šéf ODS a odstupující premiér Mirek Topolánek setkal s předsedy soc. dem. a zelených,...

Výběr článků

Načítám