Hlavní obsah

Paroubek: volby v příštím roce by byly pro ČSSD katastrofou

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí uvedl, že předčasné volby příští rok by byly pro jeho stranu katastrofou. Odpoledne svůj výrok zmírnil, když řekl, že by sociální demokracie nedosáhla optimálního výsledku a že si "každý vojevůdce vybírá bojiště podle toho, kdy je to pro něj z hlediska času a prostoru optimální". Pokud by se našla shoda o nové vládě, dovede si představit, že by byla zčásti složena z odborníků.

Článek

Paroubek se o ne zcela příznivém výsledku ČSSD v případných předčasných volbách zmínil v rozhovoru pro Právo, když se vyjadřoval k odmítavému postoji bývalého šéfa strany Miloše Zemana ke koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL. [celá zpráva]

"Já myslím, že Miloš Zeman často mění své názory. Chtěl bych připomenout, že ještě minulý týden hovořil o vládě odborníků a o předčasných volbách," řekl Paroubek.

Podle něj riziko nepříznivého výsledku chápou všichni včetně Zemana. Představitelé ČSSD přitom opakovaně prohlašují, že se mimořádných voleb neobávají, trvají ale na tom, aby přišly na řadu až po třech neúspěšných pokusech o sestavení vlády.

Paroubek připustil částečnou vládu odborníků

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se s Paroubkem na pondělní schůzce shodli na nutnosti sestavit stabilnější vládu, které by se kromě ODS a ČSSD účastnili i lidovci a zelení. Taková vláda by pak mohla vydržet až do roku 2009. Topolánek vyslovil své přesvědčení, že dohoda bude hotova příští týden. [celá zpráva]

Premiér po setkání s Paroubkem uvedl, že opouští koncept předčasných voleb. Po setkání s předsedou Strany zelených (SZ) Martinem Bursíkem ale obrátil a upřesnil, že nová vláda určitě nebude na celé funkční období. SZ podmiňuje jakékoli pokračování v jednání dosažením dohody o konání předčasných voleb, nejzazším termínem je pro ni rok 2008.

Zelení by se na duhové koalici všech stran kromě komunistů účastnili vysláním vlastních odborníků. Že by vláda mohla být zčásti složená z odborníků nevyloučil ani Paroubek.

Mohly by do ní své představitele vyslat všechny parlamentní strany vyjma KSČM. S komunistickými představiteli ve vládě by podle Paroubka další strany nesouhlasily. "Nicméně my budeme na nějaké bázi debatovat s komunisty," dodal šéf ČSSD.

O složení nové vlády Topolánek s Paroubkem nejednali. "Pokud tento koncept řešení vzbudí řekněme pozitivní pozornost v rámci všech politických stran, tak o tom teprve začneme jednat," uvedl.

Pokud se na něm strany dohodnou, nový kabinet bude pro ODS a ČSSD krajním řešením, které by ale mohlo vydržet od roku a půl do tří let až do předčasných voleb.

Reklama

Související články

Paroubek upřednostňuje dohodu se samotnou ODS

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany zopakoval, že upřednostňuje velkou koalici ČSSD a ODS nebo podporu...

Výběr článků

Načítám