Hlavní obsah

ODS se chce dohodnout s ČSSD na stabilní vládě

Právo, Novinky, dan, znk
PRAHA

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí shodli, že je možné se zhruba do 14 dní dohodnout na stabilnější vládě. Velmi pravděpodobně by se jí účastnily ODS, ČSSD, KDU-ČSL i SZ. Zelení ale účast v takovém kabinetu podmiňují předčasnými volbami do roku 2008.

Článek

Topolánek uvedl, že podle něj je možné najít shodu na vládě "národního dialogu a českého předsednictví EU", jak ji nazval, do 14 dnů. Budoucí kabinet by tak mohl  teoreticky vydržet do roku 2009. "Od konceptu předčasných voleb jsme upustili," řekl po jednání s ČSSD Topolánek, podle kterého návrh předčasných voleb neuspěl i kvůli "zaparkování" návrhu novely ústavního zákona o samorozpuštění Sněmovny v dolní komoře.

Po jednání se Stranou zelených ale tvrdil, že koncept je stále ve hře a vše je otázkou dalších jednání.

"ODS hledá shodu politických stran, ale neměla by to být vláda po celé funkční období," řekl Bursík. Upřesnil, že zelení jsou ochotni slevit z požadavku pořádání předčasných voleb v příštím roce, jejich nejzazší termín je ale jaro 2008.

Zelení by do kabinetu poslali odborníky

Omezenost vlády je pro Stranu zelených naprosto zásadní, protože vláda čtyř stran by podle předsedy zelených neměla natolik pevné základy, aby vydržela po celé volební období. Podle Bursíka je nejprve třeba dosáhnout shody na termínu předčasných voleb a teprve potom mohou začít diskuze o podobě a programu vlády. "Počítáme, že bychom do takové vlády vyslali odborníky," dodal.

Topolánek upřesnil, že usiluje o dohodu demokratických stran. "Je evidentní, že to nebude na celé funkční období," dodal. Premiér je přesvědčen, že ke shodě stran na sestavení nové vlády dojde příští týden.

"Pro nás je hlavně důležité sdělit, že jakákoli další dohoda je možná pouze na formátu čtyř demokratických stran," uvedl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Paroubek s širší dohodou souhlasí

Širší dohodu na vládě připustil i Paroubek, který souhlasí s tím, že by mohla být sestavena do 10-14 dnů. Řekl, že základem dohody bude dohoda dvou stran, a jestli se jí zúčastní i ostatní, se uvidí. Upřesnil, že nová vláda by mohla trvat od jednoho a půl do tří roků.

"Předpokládáme, že to řešení bude širší," řekl Paroubek, který vyloučil svoji osobní účast v kabinetu. "Takové vlády bych se neúčastnil, usiloval bych o post předsedy Sněmovny," dodal.

Oba lídři se na schůzce také snažili najít shodu o programu. ODS a ČSSD jsou podle Paroubka ochotny ve Sněmovně spolupracovat na tématech jako je zdravotnictví, předsednictví EU, zefektivnění státní správy nebo reforma policie.

Šojdrová: každý musí ustoupit

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové odrážejí výsledky jednání realitu, ve které musí každá strana ustoupit. "Ze strany ODS je to ústupek co se týká termínu předčasných voleb. ČSSD zase svolila, aby se vlády účastnily i další strany," řekla Novinkám. Šojdrová ale podmínila účast lidovců v takové vládě shodou na změně volebního zákona. "Zákon by měl do budoucna zabránit patové situaci a vymazání menších politických stran," dodala.

Reklama

Související články

ODS a lidovci chtějí širší dohodu stran

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek zahájil další kolo jednání o nové vládě. Na schůzku ve Strakově akademii si v pátek ráno pozval úřadujícího předsedu...

Paroubek upřednostňuje dohodu se samotnou ODS

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany zopakoval, že upřednostňuje velkou koalici ČSSD a ODS nebo podporu...

Výběr článků

Načítám