Hlavní obsah

Zeman: Černá barva do duhy nepatří

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman přijel v sobotu na Slovácký statek někdejšího ministra zemědělství Jana Fencla. Pravidelně se tu scházejí všichni ministři jeho kabinetu. Zeman okomentoval současnou politickou situaci.

Článek

V jednání o nové vládě nastal v pátek jakýsi zvrat a mluví se o duhové koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL, která by mohla vládnout i déle, než jen do roku 2008. Jaký je váš názor na podobné složení vlády?

Už jsem říkal, že duhová koalice je zajímavý jev. Já osobně se rád v přírodě podívám na duhu, ale dosud jsem neviděl žádnou duhu, jejíž součástí by byla černá barva.

Jan Kasal se nechal slyšet, že KDU-ČSL by mohla být v duhové koalici, ale zvládla by i roli opoziční strany. V jednáních však chce věřit v postup ODS, jehož součástí nebude malá koalice ani opoziční smlouva. Co vy na to?

Já osobně považuji opoziční smlouvu za nejstabilnější variantu, která by dokázala vydržet nejen dva roky, ale i déle. Velká koalice ČSSD, KDU-ČSL a ODS je něco, k čemu mám názor krajně negativní. Je to zrada na voličích ČSSD i ODS. Ti lidé buď volili ČSSD, nebo volili ODS. Jejich spojení do vlády by byla opravdová zrada na voličích a ta se vymstí. Strany to poznají za čtyři roky, ztrátou důvěry u voličů.

ODS zahájila jednání o vládní koalici s parlamentními stranami a současně odmítla exkluzivní postavení ČSSD v těchto jednáních. S komunisty ale jednat nechce. Dovedete si představit jednání, kdy je někdo předem postaven mimo hru?

Já si myslím, že každá strana má jednat s každou stranou a nikdo nemá být z jednání vyloučen. Pokud to bude platit, je pak požadavek exkluzivity zbytečný.

Jak vnímáte roli prezidenta v období po červnových volbách?

Myslím, že prezident postupuje v souladu s ústavou a přeji dnešním politikům, aby byli v jednání aspoň tak úspěšní, jako my s Václavem Klausem v roce 1998, kdy jsme dokázali vyjednat pro tuto zemi vládu. I když jsme spolu tehdy jednali, dokázali jsme se přitom bavit se všemi stranami.

Z Vysočiny je možná vidět až do Brna, Určitě jste zaregistroval jednání o obsazení brněnské radnice, ne nepodobná těm vládním. ODS po letech skončila v Brně v opozici. Jaký z toho máte dojem?

Každý, kdo nebyl úspěšný ve volbách, nebo v povolebním vyjednávání, může to vyčítat jen sám sobě. A to se stalo v Brně, kde ODS nezvládla jednání o koalici, ale vyvodili z toho důsledky. Tamější vedení ODS bych proto ocenil za rezignaci, protože dokázali reagovat na svůj neúspěch.

Mezi vámi a Jiřím Paroubkem to v poslední době nějak jiskří. Co je příčinou?

Jiří Paroubek a současné vedení ČSSD se vyznačuje nestabilními a stále se měnícími názory. Tento postup, který asi směřuje k velké koalici, by byl zradou na voličích a pro ČSSD by neměl dobrý výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám