Hlavní obsah

Policie řeší problémy s bezhotovostní platbou pokut

Právo, Jakub Troníček

Když policejní prezident Vladislav Husák letos na jaře představoval svůj plán boje proti korupci ve vlastních řadách, byly bezhotovostní platby pokut za dopravní přestupky jedním z jeho hlavních pilířů.

Článek

Nyní se však ukazuje, že spuštění tohoto systému není tak jednoduché, překážkou jsou především poplatky za každou takovou transakci, které musí policie bankám odvádět, a také nepřenositelnost platebních terminálů.

Během zkušebního provozu, který v současné době probíhá v Praze a ve středních Čechách, se totiž ukázalo, že přístroj si policisté nemohou mezi sebou předávat a každý by tak měl mít svůj.

"To bychom jich ovšem potřebovali takový počet, který není po finanční stránce reálný," řekl Právu ekonomický náměstek policejního prezidenta Pavel Bouberle. Zároveň vysvětlil, že nepřenositelnost terminálů je daná potřebou kontroly. "Policista musí být s terminálem pevně spřažen, není to totiž jako u bločků, podle kterých se dá jednoduše poznat, kolik za službu vybral na pokutách a kolik má tedy odevzdat," uvedl Bouberle.

"Zatím se nám tento problém nedaří vyřešit," dodal s tím, že policie v tomto směru spolupracuje i s ministerstvy vnitra a financí. Nepříjemnost přitom pro policii znamenají i poplatky za každou bezhotovostně zaplacenou pokutu. "Při počtu pokut, které ukládáme, by to mohlo představovat desítky miliónů korun ročně, a na to zkrátka nemáme peníze," řekl k tomu Právu před časem Husák.

Policie čeká na nabídky bank

Zavedení terminálů do všech policejních hlídkových vozů se tak nedá čekat dříve, než v polovině roku 2007. "Pilotní projekt poběží do konce letošního roku. Během prvního čtvrtletí pak bude probíhat jeho vyhodnocení a teprve potom se budou přijímat další rozhodnutí," předeslala mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Na banku, která by bezhotovostní výběr pokut zajišťovala, bude muset policie vypsat výběrové řízení. "Máme na to připravené nějaké peníze a budeme čekat, jaké podmínky nám banky nabídnou," poznamenal Husákův náměstek Bouberle.

Některé banky už přitom vyjádřily ochotu s policií, potažmo ministerstvem vnitra, o výši poplatků jednat. "Policie není komerční subjekt a navíc je pro nás vysoce významným klientem. Proto můžeme nabídnout nestandardně výhodné podmínky na nekomerční bázi. Zcela bezplatně však službu není možné realizovat," uvedla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková:

Kromě bezhotovostních plateb pokut chce policie ještě do konce letošního roku vybavit vozy dopravních hlídek speciálními kamerami a diktafony, které by měly dokumentovat jednání policistů s řidiči. Do vozidel se také postupně instaluje systém GPS, který umožňuje vysledovat jejich přesný pohyb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám