Hlavní obsah

Severní Korea chtěla v ČR koupit stroje pro jaderný program

PRAHA

Severní Korea (KLDR) se v ČR loni několikrát pokusila koupit speciální zařízení využitelné i k jadernému zbrojení. Jejich plány ale zmařila Bezpečnostní informační služba (BIS). BIS je přesvědčena o tom, že překažené obchody přímo souvisí se snahou KLDR získat atomovou pumu. Informaci uvedla v sobotu Česká televize (ČT).

Článek

"Naše služba v uplynulém roce zastavila tři exporty, které měly směřovat do Severní Koreje. Konkrétně to byly speciální obráběcí stroje, jejich části a náhradní díly," řekl ČT mluvčí BIS Jan Šubrt.

Podle odborníků se Severokorejci zajímají o speciální obráběcí stroje, protože sice umějí vyrobit jadernou zbraň, ale jen velkou. KLDR ale nedokáže zhotovit malou pumu a nosič, kterým by ji dopravila daleko za své hranice, uvedla ČT.

"Předpokládá se, že  (KLDR) nemá k dispozici technologie, které by jí umožnily mít vhodný nosič," řekla ČT začátkem září předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Právě speciální zařízení, o které měla KLDR zájem, by jí v tom mohlo pomoci.

"Ta zařízení byla využitelná ve zbrojním průmyslu jak pro výrobu konvenčních, tak i zbraní hromadného ničení a také jejich nosičů," řekl ČT Šubrt. BIS si je jistá, že obchody, které překazila, souvisely s jaderným vyzbrojováním KLDR. Svědčí o tom i to, že když se první dodávka směřovaná do země nezdařila, snažili se Severokorejci úřady zmást a vyvézt obráběcí stroje přes třetí země, uvedla ČT.

"Běžně u nás, například v letecké výrobě, se používají stroje a software, které jsou velice obtížně dostupné," řekl ČT znalec v oboru strojírenství Vladimír Šefrna. Pro vývoz podobných strojů takzvaného dvojího využití platí od roku 2003 přísná bezpečnostní opatření.

Od severokorejské jaderné zkoušky z 9. září je praxe ještě přísnější. "Já bych zmínil především rezoluci Rady bezpečnosti OSN z letošního října, která výslovně zakazuje vývoz výrobků dvojího užití do KLDR," řekl ČT mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která zavádí sankce vůči Severní Koreji. Rezoluce konkrétně požaduje, aby všechny státy zastavily obchod se zbraněmi s KLDR a jejich dovoz do této země, stejně jako import luxusního zboží a technologií potřebných k vývoji jaderných zbraní. [celá zpráva]

KLDR slíbila obnovit rozhovory o svém jaderném programu

Severní Korea minulý týden souhlasila, že se vrátí k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu a celkové denuklearizaci Korejského poloostrova. KLDR rozhovory bojkotovala od minulého podzimu kvůli finančním sankcím USA a počátkem října odzkoušela svou první jadernou bombu. [celá zpráva] Test vyvolal v celém světě rozhořčené a odmítavé reakce. Žádné datum pro obnovení rozhovorů však zatím stanoveno nebylo.

Šestistranné rozhovory, jichž se kromě KLDR účastnily také Jižní Korea, USA, Japonsko, Čína a Rusko, Pchjongjang bojkotuje od loňského podzimu kvůli finančním sankcím ze strany Washingtonu.

JADERNÝ PROGRAM KLDR

  • Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
  • Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
  • Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
  • V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
  • V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
  • Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
  • Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Američtí a jihokorejští představitelé tento týden zdůraznili, že pro zachování jednoty mezinárodního společenství je třeba plně a efektivně uplatňovat sankce RB OSN.

Reklama

Související články

KLDR pohrozila odpálením jaderné střely

Severní Korea pohrozila odpálením rakety s jadernou hlavicí, pokud Spojené státy nezmění svůj postoj při řešení sporu s Pchjongjangem. V úterý to uvedla...

Výběr článků

Načítám