Hlavní obsah

Topolánek má podporu v dalších třech krajích

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Růžička
KOLÍN/BRNO/KROMĚŘÍŽ

Zástupci občanských demokratů ve Středočeském, Zlínském i Jihomoravském kraji v sobotu jednoznačně podpořili před nastávajícím kongresem strany svého současného předsedu Mirka Topolánka. Dříve už Topolánkovi vyjádřily podporu čtyři kraje. Celostátní kongres, na němž bude zvoleno nové vedení strany, se bude konat 18. a 19. listopadu v Praze.

Článek

Občanští demokraté ze Zlínského kraje podpoří na blížícím se celostátním kongresu své strany současné vedení ODS. Regionální sněm ODS Zlínského kraje nominoval pro volební kongres na předsedu strany Mirka Topolánka, na prvního místopředsedu Petra Nečase a na tři místopředsedy Ivana Langra, Pavla Béma a Miroslavu Němcovou.

Sněm mimo jiné nominoval také své zástupce do výkonné rady strany. Vzhledem k počtu členů ODS v regionu má Zlínský kraj nárok na dvě místa. Své místo ve výkonné radě obhájil hejtman Libor Lukáš, Ctirada Ottu vystřídá Tomáš Šimčík, zastupitel Zlínského kraje.

Středočeši chtějí za prvního místopředsedu Bendla

Občanští demokraté ze Středočeského kraje na místa místopředsedů navrhují středočeského hejtmana Petra Bendla, pražského primátora Pavla Béma a ministra financí Vlastimila Tlustého. Regionálního sněmu ODS ve Středočeském kraji se zúčastnilo 156 delegátů.

Politici se na sněmu také zabývali aktuální politickou situací a východisky z ní. "Je naprosto evidentní, že ODS chce za každou cenu zabránit vládě Jiřího Paroubka tolerované komunisty, případně dalšími přeběhlíky. Druhá stejně evidentní priorita je, že ODS odmítá velkou koalici se sociálními demokraty a odmítá opoziční smlouvu," řekl Tlustý.

V otázce předčasných voleb podle něho nebylo cílem na sněmu přijmout nějaké konkrétní usnesení. "Ta diskuse potvrzuje to, co je evidentní. ODS samozřejmě předčasné volby chce, a to čím dříve, tím lépe," řekl. Konkrétní termín neupřesnil.

Bendl soudí, že druhý Topolánkův pokus sestavit vládu bude velmi těžký. Je podle něj téměř vyloučeno, že by ODS jednala o budoucí vládě jen s ČSSD. Cestou k předčasným volbám je podle něj jednání ODS s ČSSD, KDU-ČSL i Stranou zelených.

Topolánka chce i jihomoravská ODS

Účastníci jihomoravského regionálního sněmu ODS v Brně kromě podpory Topolánka ve funkci předsedy strany vyjádřili i podporu celému současnému vedení strany. Jihomoravská ODS si také v sobotu zvolila i své čtyři zástupce v její výkonné radě.

Jihomoravané navrhují na funkci prvního místopředsedy strany Petra Nečase. Na řadové místopředsedy nominovali Ivana Langra, Pavla Béma, Petra Gandaloviče a Miroslavu Němcovou.

Zájmy jižní Moravy ve vedení strany by měli hájit ve Výkonné radě ODS její jihomoravský šéf a zástupce hejtmana Milan Venclík, senátor a bývalý brněnský primátor Richard Svoboda, Jiří Kadrnka z břeclavské ODS a také poslanec Walter Bartoš.

Topolánek nemá protikandidáta

Topolánek získal podporu stranických kolegů ve všech krajích, kde se sněmy dosud konaly. Do čela strany jej nominovali občanští demokraté také v Libereckém, Karlovarském, Jihočeském a Olomouckém kraji. Dosud žádný politik neoznámil, že by se stávajícím předsedou šel do přímého souboje.

Pražský primátor Bém či moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský jen připustili, že kdyby Topolánek už nekandidoval, možná by o funkci předsedy stáli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám