Hlavní obsah

Paroubkův poradce Dimun se scházel s Pitrem

PRAHA

Bývalý mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun, který nyní působí jako mediální poradce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, se v loňském roce třikrát sešel s podnikatelem Tomášem Pitrem, který byl odsouzen za daňové delikty. Informoval o tom dnes Český rozhlas 1 - Radiožurnál (ČRo).

Článek

Dimun poslal Rádiu Česko e-mail, ve kterém uvádí, že ve schůzkách s Pitrem nevidí žádný problém a že mu neposkytoval žádné "nadstandardní" informace. Dimun uvedl, že nikdy v kauze Pitr na ministerstvu neintervenoval. Na schůzkách byl podle něj také vždy přítomen i novinář Mf Dnes a setkání bral jako svoji pracovní povinnost.

Schůzky měla organizovat v té době blízká Pitrova přítelkyně a tehdejší reportérka televize Nova Jana Peterková. Tématem schůzek mělo být podání ve prospěch Pitra takzvané stížnosti pro porušení zákona, kterou může ministr spravedlnosti zvrátit soudní rozhodnutí.

"Pan Dimun se tvářil, že by mi možná byl schopný pomoct s podáním stížnosti pro porušení zákona. A možná ode mě očekával nějakou nabídku, ale jelikož k té nabídce z mé strany nikdy nedošlo, tak ty schůzky byly dvě nebo tři a vyšly do ztracena. On spíš mluvil obecně, že prostě ví, jak tam ty mechanismy na ministerstvu fungují, ale byl vždycky hodně opatrný v těch náznacích," řekl rozhlasu Pitr.

Dimun měl údajně Peterkovou vydírat

Dimun ale tvrdí, že na něj Peterková činila nátlak. "Jakoby v žertu naznačovala, že by také mohla natočit reportáže, které se negativně dotknou ministra či ministerstva, jehož zájmy jsem povinen jako mluvčí hájit," sdělil Dimun.

Peterková podala loni na podzim trestní oznámení kvůli údajnému vydírání a za vyděrače označila právě Dimuna. Podle ní měl bývalý mluvčí ministerstva od novinářky chtít, aby proti Pitrovi křivě svědčila o tom, jak podnikatel korumpuje policisty, novináře a politiky, a aby ho pomohla dostat do vězení.

Dimun považuje vyjádření Pitra a Peterkové za provokaci a nevyloučil, že se bude po skončení vyšetřování bránit právní cestou.

Paroubek chtěl po něm omluvu, nyní se s ním radí

Dimun, který byl mluvčím za ministra spravedlnosti Pavla Němce, proslul řadou kontroverzních výroků. Výhrady proti němu měli nejen soudci, policie a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ale i premiér Jiří Paroubek, kterému v současnosti Dimun mediálně radí. [celá zpráva]

"Nedá se říct, že bych pracoval jako poradce bývalého premiéra Jiřího Paroubka, tak se to nedá nazvat, můj vztah s některými lidmi s ČSSD je ryze osobní, nikoli na pracovní bázi. Já s ČSSD nemám žádný smluvní vztah," řekl Novinkám Dimun. "Do konce prosince mám díky personální politice ODS volno, takže radím lidem, kteří o to stojí, a ti nejsou jenom z ČSSD," dodal ještě.

Paroubek Dimunovi dokonce loni doporučoval, aby se omluvil za výroky o nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Dimun naopak kritizoval Paroubka kvůli tomu, že propouští lidi z ministerstva pro místní rozvoj a nahrazuje je svými lidmi.

Petr Dimun

Ambiciózní mladík z Klášterce nad Ohří toužil od mládí vstoupit do velkého světa politiky a vždy patřil ke studentům-premiantům. Po maturitě na gymnáziu v Kadani začal studovat v Praze politologii.

Při studiu asistoval v kanceláři prezidenta republiky, později pracoval pro senátora Edvarda Outratu. Pak se dostal na ministerstvo pro místní rozvoj jako mluvčí. Ministr Pavel Němec si ho ponechal, i když přešel na ministerstvo spravedlnosti.

Hlavu Petra Dimuna jako aktéra sporů s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou žádal i bývalý náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám