Hlavní obsah

ČSSD znovu rázně odmítla duhovou koalici

PRAHA

ČSSD rozhodně odmítá vládu všech stran kromě KSČM. Po schůzce grémia strany to v pátek uvedl její místopředseda Bohuslav Sobotka, který zopakoval, že dohoda mezi ODS a ČSSD by měla předcházet jednání s ostatními stranami.

Článek

Podle Sobotky by situace, kdy by komunisté zůstali jedinou stranou v opozici, vedla k jejich neúměrnému posílení v příštích volbách. To Sobotka nepovažuje pro Česko za prospěšné.

Podle kuloárů Lidového domu se ale sociální demokraté obávají, že by v takovém případě přišli v příštím hlasování o podporu oni sami.

Sobotka zopakoval, že ČSSD čeká na písemné podklady ze strany ODS, na zákládě kterých má začít jednání mezi oběma stranami. Dohoda mezi dvěma největšími stranami by měla předcházet jednání ODS s dalšími stranami.

Sobotkovo vyjádření označil za nešťastné místopředseda ODS Petr Nečas, podle kterého by se nemělo vylučovat nějaké varianty ještě před začátkem jednání. Podle Nečase ODS žádné písemné podklady nemá. Požadavek ČSSD prý také zpochybňuje chování předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka, který už v minulosti odstoupil od dohod s ODS.

Sobotka: ODS je před kongresem v křeči

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se nedá čekat do kongresu ODS, který proběhne na konci příštího týdne, žádné konkrétní nabídky ze strany občanských demokratů. "ODS je před kongresem poněkud v křeči," souhlasí Sobotka, který dodal, že z tohoto pohledu může být postoj ČSSD uvolněnější, protože její kongres bude až na jaře. Místopředseda soc. dem. uvedl, že by druhý pokus o sestavení vlády mohl být úspěšný.

ODS odmítá exkluzivní jednání se sociálními demokraty. Topolánek se už v pátek dopoledne sešel se šéfem lidovců Janem Kasalem. Oba se shodli na nutnosti sestavení takové vlády, ve které by byly zastoupeny všechny strany kromě KSČM. [celá zpráva]

Zástupci ODS se v pondělí ráno nejprve setkají se zástupci ČSSD, poté s představiteli Strany zelených.

Komunisté jsou proti velké koalici

Výkonný výbor KSČM v pátek rozhodl, že prioritou strany je vytvoření levostředové vlády, druhou možnou variantou je překlenovací vláda všech parlamentních stran do předčasných voleb. Komunisté jsou naopak proti menšinovému kabinetu ODS či jakékoli formě velké koalice ODS a ČSSD. Odmítají také trojkoalici občanských demokratů, lidovců a zelených.

Podle komunistů posílil výsledek senátních a komunálních voleb ODS natolik, že se snaží o prosazení jednostranného řešení, ČSSD ale nedopadla tak nepříznivě, aby to vyřadilo ze hry jejího předsedu Jiřího Paroubka.

KSČM si myslí, že mnozí z občanských a sociálních demokratů myšlenku velké koalice neodmítají. Svědčí o tom i Paroubkova nabídka exkluzivních jednání s ODS.

Reklama

Související články

Paroubek: Velká koalice je upřímnější

Prezident Václav Klaus označil ČSSD, potažmo jejího předsedu Jiřího Paroubka za důvod, proč se rozhodl dát i druhý pokus na sestavení vlády předsedovi...

ČSSD čeká od Topolánka písemné návrhy

ČSSD očekává od premiéra Mirka Topolánka, že jí předloží písemné návrhy na řešení politické situace. Uvedl to ve středu odpoledne předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Výběr článků

Načítám