Hlavní obsah

Tlustý v ODS narazil

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek, Petr Janiš

Špičky občanských demokratů se ve čtvrtek distancovaly od názoru ministra financí Vlastimila Tlustého, který se v Právu vyslovil pro menšinovou vládu ODS na dva roky s podporou soc. dem., jak to navrhuje její šéf Jiří Paroubek. Členové nejužšího vedení se na odmítavém názoru shodli po zasedání grémia.

Článek

"Základní otázkou od počátku, kterou řešíme ve vztahu k sociální demokracii, je věrohodnost slov pana Paroubka. Ze zkušenosti víme, že se tato hodnota blíží k nule," řekl ve čtvrtek Právu první místopředseda ODS, vicepremiér Petr Nečas. Právě Paroubek je podle něj základním problémem. ODS vadí Paroubkův návrh na "exkluzivní vztahy s ODS". Podle Nečase je otázka, nakolik to Paroubek myslí vážně.

Nečas zopakoval, že podle jeho dlouhodobého názoru je nutná "institucionální dohoda s druhou nejsilnější stranou". Byť soc. dem. byla ve volbách poražena, má podle něj právo na respektování svých požadavků. ČSSD by naopak měla vzít na vědomí, že ODS je vítězem voleb, řekl Nečas.

Také místopředseda ODS, pražský primátor Pavel Bém považuje Paroubkem navržené řešení za vyloučené.

Hejtman Pavel není proti menšinové vládě

"Menšinová vláda ODS je jedna z variant. Ale zatím se naše vedení k této možnosti nepřiklání a je to věc vyjednání našeho týmu," řekl na dotaz Práva senátor Jiří Oberfalzer (ODS). Senátor by nepovažoval za tragédii, pokud by se měly volby konat v červnu 2008.

"Nebránil bych se žádné variantě v tuto chvíli, která by vedla k řešení patové situace, tedy neodmítám ani menšinovou vládu. Avšak za určitých podmínek a garancí, které by musely být na obou stranách," uvedl pro Právo hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS).

Místopředsedkyně ODS a Sněmovny Miroslava Němcová Právu řekla, že na grémiu se o nápadu Tlustého [celá zpráva] nebavili: "Jenom jsme prolétli noviny, ale nijak zásadně, ani okrajově jsme se tomu nevěnovali." ODS se však podle Němcové zabývala Paroubkovým návrhem na exkluzivní dohodu. Tu podle ní ODS odmítá, protože šéf soc. dem. v uplynulých měsících "všechny podváděl, přeskakoval z jednoho tábora k druhému. Nemáme k němu žádnou důvěru". Němcová soudí, že exkluzivní jednání by narušila spolupráci, která se rýsuje napravo s KDU-ČSL a Stranou zelených. To byl podle ní možný Paroubkův záměr.

Tlustý podle Němcové svůj názor řekl do novin, aniž by to konzultoval s kýmkoli v ODS. Grémium o Paroubkově návrhu nehlasovalo, ani nepřijalo žádné usnesení. Podle Němcové jde o běžný postup, na grémiu se prý hlasuje zhruba jednou za dva roky. Tiskové zprávy z grémia vycházejí, tentokrát ale tomu tak nebylo.

Podle šéfa europoslanců ODS a člena grémia Jana Zahradila je podstatné, že Tlustý poskytl rozhovor ještě před jednáním grémia a jeho výroky nevidí dramaticky. "Grémium tuto variantu definitivně zapovědělo," řekl Zahradil Právu.

Reklama

Související články

Tlustý je pro menšinovou vládu ODS

Návrh šéfa ČSSD Jiřího Paroubka na menšinovou vládu ODS, kterou by tolerovala soc. dem. dva roky do předčasných voleb, má naději. Ve středu se pro něj vyslovil...

Výběr článků

Načítám