Hlavní obsah

V ODS znějí hlasy pro i proti spolupráci s ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř se ve čtvrtek vyslovil proti návrhu ČSSD, která v úterý nabídla podporu menšinové vládě ODS výměnou za personální a programové ústupky. Podle Tluchoře by tolerance menšinové vlády ODS byla obdobou opoziční smlouvy, což občanští demokraté odmítají. Ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý přitom pro čtvrteční Právo připustil, že menšinová vláda ODS s podporou ČSSD je možná.

Článek

Nejednat výhradně s ČSSD rozhodlo ve čtvrtek grémium ODS. Uvedla to místopředsedkyně strany Miroslava Němcová s tím, že občanští demokraté chtějí jednat i s dalšími stranami.

"Dosavadní postoje pana Paroubka nebyly konzistentní a jsou vždy ryze účelové. Tím účelem je poškodit soupeře. V žádném případě se nechceme nechat zahnat do kouta. Tak naivní nejsme,"  řekla Němcová, podle které v úvahu nepřipadá ani návrh ČSSD podpořit na dva roky menšinovou vládu ODS.

Tlustého prohlášení uvítal místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podle kterého je dobrým základem pro jednání. "Je to příslib, že je možné hledat novější dimenzi. Uvidíme, jaký přijde písemný návrh od pana Topolánka," uvedl místopředseda.

Písemnou reakci Topolánka očekává i předseda soc. dem Jiří Paroubek. "Nebudu se vyjadřovat k dílčím návrhům," dodal Paroubek.

Tlustý v rozhovoru pro Právo uvedl, že by si menšinovou vládu ODS podporovanou ČSSD dovedl představit. "Mně osobně se zdá, že je to také možná varianta, pokud by to sociální demokracie myslela vážně, což je asi ta kardinální otázka," uvedl Tlustý. [celá zpráva]

S tím ale nesouhlasí předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. "Odmítám nějakou exkluzivní spolupráci se sociální demokracií. Opakovaně říkáme, že velká koalice s ČSSD na bázi opoziční smlouvy nebo tolerance menšinové vlády ODS je naprosto nepřijatelná," řekl Novinkám po čtvrtečním jednání grémia strany. Tluchoř je také členem týmu ODS, který vede jednání s ostatními stranami o sestavení nové vlády.

Grémium ODS se podle něj ve čtvrtek shodlo na tom, že existují dvě možné varianty řešení povolební situace. "V tuto chvíli je možné buď nějaké stabilní řešení nebo předčasné volby," upřesnil Tluchoř.

K nabídce soc. dem. se staví přinejmenším vlažně většina občanských demokratů. Proti je například i druhý člen vyjednávacího týmu a místopředseda strany Petr Nečas, podle kterého má nabídka ČSSD vést k tomu, aby se ODS rozešla s lidovci a zelenými, "aby je poté pan Paroubek mohl zlákat na svou stranu".

Reklama

Související články

ČSSD čeká od Topolánka písemné návrhy

ČSSD očekává od premiéra Mirka Topolánka, že jí předloží písemné návrhy na řešení politické situace. Uvedl to ve středu odpoledne předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Tlustý je pro menšinovou vládu ODS

Návrh šéfa ČSSD Jiřího Paroubka na menšinovou vládu ODS, kterou by tolerovala soc. dem. dva roky do předčasných voleb, má naději. Ve středu se pro něj vyslovil...

Výběr článků

Načítám