Hlavní obsah

Tlustý je pro menšinovou vládu ODS

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Návrh šéfa ČSSD Jiřího Paroubka na menšinovou vládu ODS, kterou by tolerovala soc. dem. dva roky do předčasných voleb, má naději. Ve středu se pro něj vyslovil ministr financí a vlivný člen ODS Vlastimil Tlustý. Stranický šéf a staronový premiér Mirek Topolánek se přitom k této variantě v úterý vyjádřil rezervovaně.

Článek

Tlustý k Paroubkovu návrhu v rozhovoru pro čtvrteční Právo uvedl: "Mně osobně se zdá, že je to také možná varianta, pokud by to sociální demokracie myslela vážně, což je asi ta kardinální otázka. Já doufám, že ano. Takže odpověď zní, pokud to sociální demokraté myslí vážně, tak tolerance vlády ODS je možná varianta."

Topolánek a další představitelé ODS se dosud jednoznačně vyjadřovali proti dohodě pouze se sociálními demokraty. Nepřijatelný byl pro ně dosud i termín předčasných voleb. ČSSD prosazuje podzim 2008. Tlustý si přitom myslí, že kompromis červen 2008, který se zrodil na Hradě u prezidenta, je možný. ODS chtěla volby už na jaře příštího roku.

Topolánek v úterý na dotaz Práva, co říká návrhu ČSSD na menšinovou vládu ODS, odpověděl vyhýbavě: "Budu jednat se všemi stranami."

Paroubek ODS nabídl exkluzivní smlouvu pro výlučné jednání pouze s ní. V úterý Právu řekl: "Určitě budeme mít takové podmínky, pokud jde o programovou oblast. A myslím si, že člověk, jako je pan (místopředseda ODS) Langer, nemůže být ministrem vnitra, to je zřejmé."

Bude mít premiér svázané ruce?

Tlustý si rovněž myslí, že se Topolánek měl s prezidentem Václavem Klausem dohodnout na tom, že bude pouze pověřen vyjednáváním o příští vládě, a nenechat se rovnou jmenovat premiérem.

To Topolánkovi svazuje ruce. Dá se totiž očekávat, že bude Klaus tlačit na rychlé jmenování ministrů. Poté bude mít Topolánkův tým podle ústavy třicet dní na to, aby požádal o důvěru Sněmovny. Pokud ji nezíská, bude s návrhem na dalšího předsedu vlády na řadě předseda Sněmovny, kterým je sociální demokrat Miloslav Vlček. Ten však slíbil, že se v takovém případě vzdá své funkce. V tajné volbě by nicméně mohl být zvolen znovu on nebo jiný zástupce ČSSD a Paroubek by tak získal šanci na sestavení vlády.

Topolánek se přitom nedávno vyjádřil, že by měl být jmenován premiérem někdo méně politický. Jmenování přijal po jednání grémia a výkonné rady v úterý.

Podle Tlustého existovala možnost, že by Topolánek mohl přijmout pouze pověření o vyjednávání. Minulý týden v pondělí ji však grémium odmítlo. Když Tlustý tento týden na výkonné radě navrhoval zmíněný scénář, bylo prý už pozdě.

Podle informací Práva se proti Tlustému postavili místopředsedové strany Petr Nečas a Ivan Langer, kteří trvali na tom, že má Topolánek přijmout rovnou jmenování.

Celý rozhovor s Vlastimilem Tlustým čtěte ve čtvrtečním Právu.

Anketa

Jakou vládu by měl podle vás sestavit premiér Topolánek na druhý pokus?
Menšinovou vládu ODS
18,4 %
Trojkoalici ODS, KDU-ČSL a SZ
48,7 %
Velkou koalici ODS a ČSSD
7,5 %
Duhovou koalici bez KSČM
0,7 %
Duhovou koalici všech
5 %
Vládu nestranických odborníků
19,7 %
Celkem hlasovalo 2793 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek: Velká koalice je upřímnější

Prezident Václav Klaus označil ČSSD, potažmo jejího předsedu Jiřího Paroubka za důvod, proč se rozhodl dát i druhý pokus na sestavení vlády předsedovi...

ČSSD čeká od Topolánka písemné návrhy

ČSSD očekává od premiéra Mirka Topolánka, že jí předloží písemné návrhy na řešení politické situace. Uvedl to ve středu odpoledne předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Výběr článků

Načítám