Hlavní obsah

ČSSD čeká od Topolánka písemné návrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD očekává od premiéra Mirka Topolánka, že jí předloží písemné návrhy na řešení politické situace. Uvedl to ve středu odpoledne předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že případná dohoda s ODS by měla být veřejná, průzračná a krystalicky čistá. Topolánek se po jmenování premiérem vyjádřil, že chce pro svou novou vládu získat důvěru Sněmovny. ODS a ČSSD by měly začít jednat už ve středu.

Článek

Paroubek upřesnil, že případná dohoda nebude obdobou opoziční smlouvy z let 1998-2002. "Určitě to nebude smlouva tohoto typu," uvedl. Případná dohoda s ODS na vládě by podle šéfa soc. dem. měla být veřejná, průzračná a krystalicky čistá. Paroubek dodal, že od ODS očekává "tvůrčí přístup".

Paroubek nabízí Topolánkovi podporu menšinové vlády ODS nebo velkou koalici, oboje na dva roky. Kabinet s důvěrou až do konce volebního období si Paroubek neumí představit. Příslušná smlouva by podle jeho slov mohla být hotova do dvou týdnů.

Předseda ČSSD sice zdůraznil státotvornost své strany a podložil to příkladem, že přestala mluvit o vlastním pokusu o sestavení vlády, později ale dodal, že se sociální demokraté šancí na vytvoření vlády nevzdávají.

Topolánek při odchodu z Hradu uvedl, že bude usilovat o to, aby jeho vláda získala důvěru Sněmovny. Jeho pozice je výjimečná z toho důvodu, že je zároveň odstupujícím ministerským předsedou a premiérem pověřeným sestavením nové vlády. Současná vláda ukončí svou činnost po jmenování nového kabinetu.

Topolánek zatím nechtěl komentovat, jestli a případně jakými personálními a programovými změnami projde dosavadní vláda. Připustil ale, že v úvahu připadají dvě základní varianty. "Jedna vede k výrazné změně vlády, druhá vede k malé změně vlády," uvedl.

Anketa

Sestaví podle vás Mirek Topolánek na druhý pokus vládu, která získá důvěru Sněmovny?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13702 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám