Hlavní obsah

Topolánek: Budu jednat se všemi stranami

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Odstupující premiér Mirek Topolánek bude ve středu odpoledne znovu pověřen sestavením vlády. Řekl, že o podobě příští vlády bude postupně jednat se všemi stranami zastoupenými ve Sněmovně.

Článek

V pondělí jste řekl, že by premiérem měl být jmenován někdo více nestranický než vy, a v úterý...

Řekl jsem celkem pět vět. Tuto jedinou odvysílaly televize. Pokládám to za velmi vytržené z kontextu. Já jsem pouze řekl, že existovala varianta, se kterou jsme přicházeli, překlenovací vlády s nestranickým premiérem, a že tímto se varianta víceméně ruší, a více jsem to nekomentoval. Nemá cenu se vracet k něčemu, co už není možné.

Dnes budete opět jmenován premiérem. Jak rychle myslíte, že vyberete ministry?

Vůbec na to nebudu odpovídat, tak jako nebudu komentovat žádné varianty. Platí to, co jsme řekli, že jsme v nové situaci, že ten druhý pokus je prostě jiný než pokus první, že všechny již odmítnuté nebo neúspěšné varianty mohou být znovu na stole, mohou tam být i varianty nové. Budu jednat se všemi stranami, nic víc vám k tomu neřeknu. 

Poohlédnete se po nestranících?

Já vám na to neodpovím, protože to nepokládám za relevantní otázku, protože teprve půdorys řešení ukáže, jaká bude vláda.

ČSSD nabízí jednání o menšinové vládě ODS. Budete s ní o tom jednat?

Budu jednat se všemi stranami.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek také zmínil smlouvu o exkluzivitě v jednání mezi ODS a ČSSD. Je to možnost?

To už tady jednou bylo a dopadlo to jeho pokusem s Kalouskem s podporou komunistů. Takže v tomto případě si myslím: Pantha rhei (Vše plyne, citát řeckého filozofa Hérakleita - pozn. red.). Je to takové mámení sirén, na které nepřistoupíme. Je celkem evidentní, že scéna je nestabilní, že jakékoli řešení musí být na širší bázi, aby bylo stabilnější, nemusí být na celé funkční období, může vést k dřívějším volbám, ale to je tak všechno, čím bych tu situaci charakterizoval.

Neberete to jen jako mezistav k předčasným volbám?

Ne, neberu. Je to jedna z variant, ale i ta by musela být dohodnuta.

Víte, že existuje možnost, kterou zmínil bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek, a to, že by se sto poslanců dohodlo, že nepodpoří žádnou vládu, a tak by došlo na předčasné volby?

Nevím, jestli je to možné nařídit a zkontrolovat.

Budete jednat i s komunisty?

Určitě, pokud by vyhrála varianta předčasných voleb a změny ústavy a změny volebního zákona, nepochybně budeme jednat se všemi stranami, protože to nemá nic společného s vládou v té dané chvíli. Myslím si, že vláda s účastí nebo podporou komunistů možná není, ale při změně ústavy jsou jejich hlasy platné stejně jako jiné. Tím tu variantu nijak nepředjímám ani ji nepreferuji.

Požadavkem ČSSD je také středový program vlády.

Středový program má už tahle vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám