Hlavní obsah

ODS zahajuje nové kolo jednání o vládě

– PRAHA
Právo, Novinky, ada, nig, ch

Výkonná rada ODS v úterý doporučila předsedovi strany Mirkovi Topolánkovi, aby přijal funkci premiéra. Topolánek uvedl, že už ví, zda prezidentovu nabídku přijme či nikoliv, své rozhodnutí chce ale zveřejnit až po schůzce s Václavem Klausem. Ta se uskuteční v úterý ve 14 hodin. Podle prohlášení výkonné rady zahájí občanští demokraté nové kolo vyjednávání o sestavení vlády.

Článek

Jsme si vědomi odpovědnosti vítěze voleb, která se týká celého volebního období," odůvodnila  své rozhodnutí rada, podle které představuje druhý pokus zcela novou politickou situaci a dává možnost využít nových variant sestavení vlády.

To potvrdil i šéf ODS. "Mandát rady je opravdu široký, a proto se nebojím oprášit i doposud neúspěšné varianty sestavení vlády," řekl Topolánek. Předseda ČSSD Jiří Paroubek včera opakoval svoji nabídku velké koalice s ODS, v opačném případě budou sociální demokraté usilovat o vlastní pokus o sestavení vlády.  [celá zpráva]

Předseda ODS ale obě varianty odmítnul. "Mandát tyto možnosti nezahrnuje," dodal Topolánek.

Výkonná rada strany také jmenovala nový vyjednávací tým. Vedle Topolánka v něm bude také první místopředseda ODS Petr Nečas a předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Pražský primátor a místopředseda strany Pavel Bém, který patřil mezi vyjednavače po červnových volbách, už naopak členem týmu nebude.

Přijmout nabídku na premiéra doporučilo Topolánkovi i vedení ODS

S doporučením ujmout se i druhého pokusu o sestavení vlády přišlo už v noci na úterý grémium ODS. "Je to výzva, kterou musí přijmout. Já jako bojovník říkám, že z boje se nesmí utíkat," řekla Novinkám místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová s tím, že grémium došlo k jednomyslnému závěru, aby se Topolánek ujal sestavování vlády i napodruhé.

O nutnosti přijmout prezidentskou nabídku je podle Němcové přesvědčen i sám Topolánek. Ten ale v pondělí řekl novinářům, že šanci by mohla mít vláda, kterou by vedl někdo méně stranický. "Pokusím se pana prezidenta ptát, jestli taková možnost existuje," uvedl Topolánek. [celá zpráva]

To, že ustupující premiér vyslyší výzvy prezidenta Klause, si myslí i současný šéf poradců ministra průmyslu a obchodu Martina Římana Miroslav Beneš, který se spolu s Topolánkem zúčastnil jednání jihočeského Regionálního sdružení ODS. "Jsem přesvědčen, že nabízená šance je neodmítnutelná," uvedl Beneš a dodal, že na základě informací, které má k dispozici, a podle slov předsedy Topolánka se domnívá, že nová konstrukce vlády určitě dozná výrazných změn.

Dvojjediný Topolánek

Pokud současný premiér v demisi Mirek Topolánek kývne prezidentovi, aby se ujal sestavování další vlády, pak se ocitne ve schizofrenní situaci. Okamžikem jmenování za jeho jménem zmizí "v demisi" a jeho hlavním úkolem se stane hledání nového kabinetu. Mezitím ale musí plnit své původní poslání, totiž řídit tým, jehož všem členům stále označení "v demisi" náleží.

V jedné roli tedy bude Topolánek premiérem bez vlády a v druhé - už vlastně nebude. Anebo bude? Vláda bez svého šéfa v této zemi podle ústavy být nemůže. Země bez vlády také být nemůže. Takže bude mít Topolánek docela honičku. A za jeden plat.

Usnesení VR ODS k jednání o vládě

a) ODS konstatuje, že kvůli neústupnosti ze strany Jiřího Paroubka se vyčerpaly všechny možnosti dospět k dohodě o nějaké formě překlenovací vlády, která by dovedla zemi k předčasným volbám, a to včetně jednání pod gescí prezidenta republiky. ODS byla v zájmu nalezení dohody připravena slevit ze svých programových i personálních ambicí. Jsme si však také vědomi odpovědnosti vítěze voleb, která se týká celého volebního období.

b) Velice si vážíme nabídky prezidenta ČR Václava Klause, děkujeme za důvěru a doporučujeme předsedovi ODS Mirku Topolánkovi, aby výzvu pana prezidenta k sestavení vlády přijal.

c) Pokládáme druhý pokus pro sestavení vlády za zcela novou politickou situaci. Tato situace poskytuje příležitost využít i nové varianty.

d) VR ODS doporučuje zahájit nové kolo jednání a stanovuje vyjednávací tým ve složení: Mirek Topolánek - předseda ODS, Petr Nečas - 1. místopředseda ODS, Petr Tluchoř - předseda poslaneckého klubu ODS. Vyjednávacímu týmu dává VR ODS silný a široký mandát pro jeho úkol.

ČTK

Ještě štěstí, že ministři, které musí řídit, patří k jeho krevní skupině. A pošlapou jako hodinky i tehdy, kdyby právě jim nabídku na pokračování ve funkci nedal. I když, jak řekl lidovecký předseda Jan Kasal, pokud bude premiér-šéf občanských demokratů opravdu spěchat k předčasným volbám, pak by se k nim nejrychleji a hlavně nejlevněji dostal, kdyby jmenoval vládu stejnou jako napoprvé.

Reklama

Související články

Klaus rozhodl, Topolánek má druhý pokus

Prezident Václav Klaus i podruhé pověří sestavením vlády šéfa ODS Mirka Topolánka. V pondělí řekl, že kvůli postoji ČSSD rezignoval na hledání jiného řešení...

Výběr článků

Načítám