Hlavní obsah

Rath podal trestní oznámení na Julínka

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Exministr zdravotnictví a současný předseda sněmovního zdravotního výboru David Rath (ČSSD) podal v pondělí trestní oznámení na odstupujícího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a jeho tiskového mluvčího Tomáše Cikrta. Důvodem trestního oznámení má být postoj Julínka a Cikrta k výsledkům kontroly hospodaření v Hutnické zdravotní pojišťovně.

Článek

"Mám podezření, že spáchali trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a trestný čin pomluvy," řekl Právu Rath.

Kontrola v Hutnické zdravotní pojišťovně začala ještě za bývalé ministryně Milady Emmerové, pokračoval v ní Rathův úřad, který také zveřejnil výsledky. Julínek okamžitě poté zprávu zpochybnil slovy, že je "v podstatě zfalšovaná".

Podle Ratha "místo toho, aby Julínek dbal na nápravu zjištěných nezákonností se tak snaží zamést pod koberec kauzy svých blízkých spolupracovníků, kteří mají být na Hutnickou pojišťovnu smlouvami navázány."

Na dotaz proč s tím Rath vystupuje až nyní uvedl, že nechtěl ovlivnit volby.

Vážně ohrožena věrohodnost kontrolorů

Podle Ratha kontrola v Hutnické pojišťovně zjistila pochybení bývalého ředitele Zdeňka Vrožiny. Ten měl být za to odvolán z funkce. Když se to dozvěděl, podal demisi sám s tím, že tak protestuje proti Rathovým úhradovým vyhláškám podle nichž jsou lékaři placení. 

Mluvčímu ministerstva zdravotnictví Tomáši Cikrtovi Rath vyčítá, že zpochybnil závěry kontroly slovy, že "je vylhaná od a až do z".

"Pro toto tvrzení nemá žádné důkazy. Navíc tím ohrozil věrohodnost jedenácti pracovníků kontroly ministerstva zdravotnictví, kteří na ministerstvu stále pracují, a jsou pod závěry podepsáni," řekl Rath a vyjmenoval kontrolory.

Podle Ratha Hutnická pojišťovna přišla o milióny korun a podle kontrolorů například částkou 90 000 sponzorovala golfový turnaj, který pořádalo Topolánkovo sdružení na podporu vzdělanosti Becario. Topolánek to již před měsícem odmítl.

Pojišťovna podle kontroly měla úzké obchodní kontakty na společnost Klient lékaře Tomáše Macháčka, které zaplatila šest miliónů korun a bez výběrového řízení s ní uzavřela smlouvu. Macháček je dnes poradcem Julínka.

Reklama

Výběr článků

Načítám