Hlavní obsah

Přes Krkonoše se přehnal orkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Silný vítr v noci na hřebenech nejvyšších českých hor dosahoval až síly orkánu. Na nejvyšší české hoře Sněžce měl v nárazech rychlost 144 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu. O víkendu se také na severu Čech zvedaly hladiny řek. Ty už nyní klesají.

Článek

"Silný vítr by měl v dalších dnech již slábnout," řekl Jiří Jakubský z Českého hydrometeorologického ústavu. Nárazový vítr foukal na hřebenech nejvyšších českých hor také v neděli, kvůli větru se zastavila v neděli odpoledne například Lanová dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku. V pondělí už vítr ustával. Varování meteorologů přestalo platit ráno.

Vítr přidělal na východě Čech práci energetikům. "O víkendu jsme zaznamenali 14 poruch na linkách vysokého napětí a na 80 poruch na linkách nízkého napětí. Nejvíce postiženo bylo okolí Hradce Králové, Náchodsko, Trutnovsko, Svitavsko, Žamberecko a horské oblasti," řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Příčinou poruch byly zejména pády větví a stromů do vedení. Poruchové čety na odstraňování havárií pracovaly celý víkend. "V současné době je již vše pod napětím.

"Pondělní a úterní odpolední teploty se budou pohybovat od 8 do 12 °C, ale v úterý očekáváme už převážně polojasno beze srážek. Ve středu zůstane polojasná obloha a odpolední teploty vystoupají až ke 14 °C. Také nejnižší ranní teploty by měly zůstávat nad bodem mrazu," řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Ve čtvrtek a v pátek se mírně ochladí.

Hladiny řek na Liberecku klesají

Kvůli víkendovému dešti jsou stále zvýšené hladiny řek na severu Čech. Třetí stupeň povodňové aktivity už ale neplatí na žádném místě. Druhý stupeň byl však nově vyhlášen v Bakově nad Jizerou. Voda tam zalila několik silnic

Voda se kromě deště zvedla i kvůli sněhu, který začal na horách roztávat. V minulých dnech v Krkonoších a Jizerských horách napadlo několik centimetrů sněhu, kvůli vyšším teplotám taje.

"Voda na vozovkách dosahuje do výšky až 20 centimetrů, nedoporučujeme těmito úseky projíždět," řekl pracovník dispečinku Správy a údržby silnic Mnichovo Hradiště. Hladina řeky během 24 hodin stoupla o 3,5 metru. Nyní výše hladiny přesahuje pět metrů.

V neděli byla situace nejhorší v Jablonci nad Jizerou a v Železném Brodě. Tam už řeka pomalu klesá. V Jablonci klesla během rána na první stupeň povodňové aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám