Hlavní obsah

Klaus je zklamán, dohoda stran v nedohlednu

– PRAHA

Prezident Václav Klaus je zklamán z postoje sociální demokracie, která během několika hodin v pátek odmítla Klausův návrh na řešení patové situace při sestavování nové vlády. Politici se tak vesměs shodují, že to na brzkou dohodu politických stran nevypadá, další tah tak zřejmě udělá prezident sám.

Článek

Mluvčí prezidenta Petr Hájek v sobotu řekl, že Klause postoj socialistů a jejich bleskové odmítnutí navrženého řešení zklamalo. Pokud Klaus na úterní schůzce uvidí, že širší dohoda stran není možná, lze očekávat, že bude iniciativní, soudí mluvčí. Nechtěl spekulovat o tom, zda to znamená, že prezident někoho rovnou jmenuje dalším premiérem.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se podle Hájka asi nechce s ostatními stranami "sejít" na průhledném řešení a možná spoléhá na to, že získá nějaké "přeběhlíky" z jiných stran. Prezident ale opakovaně prohlásil, že vládu opřenou právě o hlasy "přeběhlíků" odmítá. Další schůzka na Pražském hradě je však až v úterý, a strany tedy ještě mají pár dnů na hledání kompromisu.

Po pátečním jednání u Klause byla zřejmě nejaktuálnější varianta koalice ODS, ČSSD, KDU-ČSL a zelených s termínem předčasných voleb někde mezi podzimem 2007 a jarem 2008. [celá zpráva] Sociální demokraté ale tentýž den večer řekli, že "duhový" kabinet i nové volby odmítají a trvají na vlastním pokusu o sestavení vlády. [celá zpráva] Lidovci zase říkají, že nepodpoří vládní projekt, který by se musel opírat i o KSČM, a bez ČSSD se asi takový projekt neobejde.

Němcová: Odpovědnost padá na ČSSD

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová míní, že pokud se strany do úterý nedohodnou, prezident začne "postupovat po své vlastní linii". Dodala, že Klaus se maximálně snažil vyhovět stranám a nechat řešení na nich. ODS je podle Němcové ochotna i k bolestným kompromisům. Odpovědnost padá na ČSSD, uvedla místopředsedkyně ODS.

Podle sociálních demokratů je to naopak hlavně ODS, kdo nese vinu za to, že země pět měsíců po volbách nemá stabilní kabinet. ČSSD říká, že nebylo nutné promarnit tolik času sestavováním trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených.

Sociální demokraté čekají, že jeden ze dvou zbývajících pokusů o zformování vlády by mohl připadnout jim. "Takže to je naše odpověď, pokud jde prakticky o konání předčasných voleb, protože si myslíme, že v tuto chvíli nebyly vyčerpány podle ústavy všechny pokusy, a tudíž není důvodu uvažovat o předčasných volbách," řekl v pátek Paroubek. Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky se na tomto postoji shodlo celé vedení ČSSD.

Politolog Rudolf Kučera si myslí, že odezva na Klausův návrh naznačuje, že prezident nemá takovou autoritu, aby ho strany vyslyšely. Domnívá se, že za nynější situace už je široká dohoda vyloučena. Očekává proto, že prezident jmenuje dalšího premiéra. Může to být šéf ČSSD Jiří Paroubek, podle Kučery by ale větší šanci na úspěch mělo to, kdyby vybral do čela kabinetu nějakou respektovanou osobnost stojící mimo politiku.

"Co na tom všem vadí, je, že ty vlády jsou politické. Ta Topolánkova je hloupě politická, ta duhová by byla zase komplikovaně politická," řekl.

Novela Ústavy

Šéf zelených Martin Bursík si myslí, že teď jsou dvě možnosti. Buď se domluví všichni s výjimkou ČSSD, nebo Klaus "opráší ústavu" a již v úterý či nejpozději ve středu vybere nového premiéra a začne druhý pokus o sestavení vlády. To nyní Bursík považuje za realističtější než možnost dohody.

K novým volbám se lze dopracovat i tehdy, když tři vlády za sebou nezískají důvěru dolní komory. Současně je ale podle Bursíka možné dál projednávat novelu ústavy, která má zavést novou možnost, jak mířit k volbám. Měla by totiž dovolit, aby prezident Sněmovnu rozpustil i tehdy, když vláda podá demisi a s rozpuštěním souhlasí třípětinová většina dolní komory.

Lidovci sice nechtějí podpořit vládu, která by potřebovala i hlasy KSČM, novelu ale podporují bez ohledu na postoj komunistů. Bursík míní, že není nic špatného na tom být pro ryze úřednickou vládu, kterou by KSČM tolerovala. Křesťanští demokraté by ale podle něj vládu ani podpořit nemuseli. "Nikdo nenutí lidovce, aby pro tu vládu hlasovali, ta vláda prostě nedostane důvěru," popsal teoretický scénář. Kabinet by pak podal demisi, a kdyby začala platit ústavní novela, mohl by prezident navrhnout rozpuštění Sněmovny.

Klaus dal však dříve najevo, že i překlenovací vláda by se měla opírat o mandát poslanců. Bursík čeká, že prezident rozhodne a předloží nějaký plán. Zatím to podle něj neudělal a pouze shrnul dosavadní debaty a definoval okruhy, kde je třeba se shodnout. "To víme," dodal šéf zelených. Dosud prý od Klause neslyšel, co přesně chce.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus navrhl vládu bez KSČM do roku 2008

Prezident Václav Klaus předsedům sněmovních politických stran na pátečním jednání navrhl dohodu čtyř stran bez KSČM na překlenovacím kabinetu, který by vládl...

ODS navrhuje dočasnou vládu úředníků

ODS přišla na jednání s prezidentem Václavem Klausem s návrhem na řešení povolební politické situace, který počítá s předčasnými volbami a úřednickou vládou....

Výběr článků

Načítám