Hlavní obsah

ČSSD odmítla Klausovo řešení i předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo ČSSD v pátek večer odmítlo variantu vlády čtyř nebo pěti parlamentních stran, s níž přišel prezident Václav Klaus. Soc. dem. nechce ani předčasné volby a bude usilovat o vlastní pokus o sestavení vlády. S tímto postojem půjde na úterní jednání předsedů parlamentních stran s prezidentem. "Prezidentské řešení může být bez nás," řekl Právu po jednání šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Rozhodnutí usilovat o vlastní pokus o sestavení vlády bylo podle místopředsedy Bohuslava Sobotky jednomyslné. Členové předsednictva, jehož se nezúčastnil jen šéf karlovarské organizace Pavel Toc, s tím podle Sobotky aklamací souhlasili a stejně tak schválili i Paroubkův postup.

Paroubek se neobává, že krach prezidentského plánu padne na jeho hlavu. "Je v zásadě možné, aby si ty strany udělaly své řešení, ale myslím si, že některé nejsou nadšené z předčasných voleb," dodal šéf ČSSD.

Soc. dem. trvá na vyčerpání všech ústavních pokusů o sestavení vlády před dohodou o předčasných volbách. Podle Paroubka si Lidový dům duhovou koalici nikdy nepřál, a tak zbývají varianty, které zmiňoval již dříve - velká koalice, menšinová soc. dem. vláda nebo menšinová vláda ČSSD s lidovci a zelenými.

Sociální demokracie proto také rozhodně nepodpoří senátní návrh novely ústavy, který má projednat Sněmovna. Podle něho by prezident mohl rozpustit Sněmovnu, pokud vláda podá demisi a s návrhem na rozpouštění Sněmovny by souhlasila nadpoloviční většina poslanců. Tím by se podle ČSSD posílila role prezidenta a naopak oslabila pozice Sněmovny a vlády.

"To je krok, který by nás posunul směrem k prezidentskému systému naprosto dílčí novelou, podle mě nedovoleným a naprosto nepochopitelným způsobem, protože my jsme parlamentní republika," řekl místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Paroubek: ve vládě jde i o komunisty

Když prezident Václav Klaus podle šéfa ČSSD Paroubka navrhl na Hradě obrysy dohody, nevyloučil vládní účast komunistů. "Tam se hovoří o prozatímní vládě, ve které by byly zastoupeny všechny politické strany. My budeme trvat samozřejmě na všech a ty občanské strany budou trvat na tom, aby tam byly jenom čtyři strany," řekl ještě v pátek odpoledne Paroubek.

Na opakovaný dotaz šéf ČSSD uvedl, že nemůže říci, že by prezident chtěl vládu bez komunistů. "To já nemohu takhle říct." Šéf ČSSD také nevyloučil, že by ve vládě nebyly stranické špičky. "To ale vyplývá spíš z logiky věci, než z nějaké dohody," poznamenal.

Škromach Paroubka nevyzve

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se na příštím sjezdu nehodlá utkat s nynějším šéfem strany Jiřím Paroubkem o předsednické křeslo. Popřel, že by mezi ním a Paroubkem byly rozbroje. Reagoval tak na slova bývalého šéfa strany Miloše Zemana, který Právu o Škromachovi řekl, že by byl velmi dobrým předsedou ČSSD. [celá zpráva] Poznamenal však, že ho Zemanova slova těší.

Škromach řekl, že nehodlá opakovat zkušenost, kdy na sjezdu prohrál souboj o předsednické křeslo se Stanislavem Grossem. Pokud se mezi Paroubkem a Škromachem objevují výčitky, je to podle Škromacha jen špičkování.

Reklama

Související články

ODS připouští nové volby až v září 2007

Obrat v jednání? I tak se dá nazvat informace z ODS, podle níž se Topolánkova strana už pomalu smiřuje s tím, že předčasné volby nelze naordinovat už na jaře...

Filip: druhý pokus nemusí mít v rukou ODS

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek setkal s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Filip po schůzce s Klausem uvedl, že si myslí,...

Výběr článků

Načítám