Hlavní obsah

Vláda stále odsouvá jednání o českém předsednictví Unii

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nástup vlády Mirka Topolánka (ODS) s sebou přinesl zpomalení příprav českého předsednictví v Evropské unii, které připadne na první pololetí 2009. Kabinet nedodržuje termíny a důkladné jednání o tématu odsouvá.

Článek

Jeden z prvních kroků, který nová vláda v rámci příprav na předsednictví učinila, bylo rozprášení tzv. euroodboru. O práci přišlo 13 lidí, část z nich skončila na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR).

"Přechází k nám osm lidí. Pět jich bude pokračovat na tom, co dělali, další tři posílí jako odborníci jiné naše resorty," řekla Právu mluvčí MMR Jana Víšková. Zbylých pět osob podle ní přijde o práci v rámci závazků omezit počet úředníků ve státní správě.

Hledání zmocněnce

Přípravy na české předsednictví EU by měl podle politiků zastřešovat vládní zmocněnec. Topolánek počátkem září tvrdil, že uvažuje o pěti kandidátech a výběr dokončí v polovině září. Až tento týden padlo konkrétní jméno. Zatím pouze kandidátem je Zdeněk Hrubý, šéf dozorčí rady ČEZ.

V minulosti již podobnou funkci vykonával, byl zmocněncem pro zasedání Světové banky a MMF v Praze. "O kandidátech se stále jedná a dokud nebude rozhodnuto, vláda nebude žádná jména komentovat," sdělil Právu Martin Schmarcz z úřadu vlády. To, že by přípravy na české předsednictví nabíraly zpoždění, odmítl.

Doména je, informace nikoli

S předsednictvím země EU je spojeno také využití určité domény, tj. internetové adresy, na níž se země prezentuje. Česko v registraci v minulosti zaspalo, takže přišlo o běžnou kombinaci: www.eu2009.cz. Tu si zaregistroval soukromník. MZV proto sáhlo po alternativě: www.predsednictvi.eu. Chce-li se ale zájemce nyní na stránce něco dozvědět, má smůlu. Po kliknutí na adresu je odkázán na web MZV. Tam pod odkazem odbor pro informování o evropských záležitostech, který byl zrušen, už nic nenajdete - jeho stránka se nezobrazí.

Možné zpoždění příprav přesto odmítlo i MZV. "Koordinační diskuse mezi ministerstvy průběžně probíhají, nic se ale nemění na tom, že materiál dostane vláda na stůl do konce října," sdělila Právu mluvčí resortu Zuzana Opletalová. Podle plánů minulé vlády Jiřího Paroubka (ČSSD) mělo přitom mít MZV podklady pro vyhodnocení příprav na předsednictví od vlády a orgánů státní správy nejpozději do 15. října.

Rozpočet 3,3 miliardy

Česko bude pětadvacítce předsedat v prvním pololetí 2009. Už šest měsíců předtím a také potom ale musí úzce spolupracovat se Švédskem a Francií, které se spolu s námi podílejí na jedenapůlletém předsednictví. Náklady na naše předsednictví vyjdou zhruba na 3,3 miliardy korun. Topolánkův kabinet koncem září vyčlenil pro příští rok přes 400 mil. Kč. Pro potřeby zajištění administrativy vznikne až pět set nových pozic ve státní administrativě.

Pořadí předsednictví v Radě EU do roku 2010
ZeměObdobí
Finskočervenec-prosinec 2006
Německoleden-červen 2007
Portugalskočervenec-prosinec 2007
Slovinskoleden-červen 2008
Franciečervenec-prosinec 2008
Česká republikaleden-červen 2009
Švédskočervenec-prosinec 2009
Španělskoleden-červen 2010
Belgiečervenec-prosinec 2010
Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Reklama

Související témata:

Související články

Ve vládě zřejmě nebude ministr pro EU

V menšinové vládě ODS pod vedením Mirka Topolánka zřejmě nakonec nevznikne ministerstvo pro evropské záležitosti. Jeho zamýšlenou agendu by měl mít na starosti...

Výběr článků

Načítám